Dit staat er in het regeerprogramma over de zorg
16 september 2024 om 09:46
2 minuten lezen

Dit staat er in het regeerprogramma over de zorg

In het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma is volop aandacht voor de zorg. En dat is hard nodig, want er is een groeiend personeelstekort en steeds meer mensen mijden zorg uit angst voor hoge kosten. Het kabinet neemt maatregelen om zorgmijding tegen  te gaan en wachtlijsten aan te pakken. Dit staat er onder meer in het regeerprogramma, meldt Rijksoverheid.

Een gelijkwaardigere toegang tot de zorg kan gerealiseerd worden met een flinke verlaging van het eigen risico. Daarom gaat dit vanaf 2027 omlaag naar 165 euro. Ook betalen patiënten vanaf dan nooit meer dan 50 euro eigen risico per behandeling. In de tussentijd blijft het eigen risico bevroren op 385 euro. Om lage- en middeninkomens alvast te ondersteunen wordt de eerste schijf in de inkomstenbelasting verlaagd. Voor 2025 en 2026 komt er 2,5 miljard euro aan lastenverlichting beschikbaar.

Administratiedruk in de zorg omlaag

Om te voorkomen dat de personeelstekorten in 2033 oplopen naar bijna 200.000 medewerkers, zet het kabinet in op een verlaging van de administratiedruk met 20 procent in vijf jaar tijd. Ook moeten medewerkers beter worden ingezet en is er meer aandacht nodig voor het vergroten van vakmanschap. De administratiedruk kan worden aangepakt door gebruik te maken van generatieve kunstmatige intelligentie. Ook digitalisering, standaardisering, automatisering en het verbeteren van gegevensuitwisseling binnen de AVG kunnen hieraan bijdragen.

Concretisering Integraal Zorgakkoord (IZA)

In het regeerprogramma wordt het IZA concreet gemaakt en is er daarbij volop aandacht voor behoud van streekziekenhuizen. Er worden afspraken gemaakt om de spoedeisende hulp, acute verloskunde en intensive care (ic) te bekostigen op basis van een beschikbaarheidsbijdrage. Dit is nu al het geval in de ambulancezorg. Ook komt er meer aandacht voor meerjarige contracten en het uitvoeren van eenvoudige operaties in streekziekenhuizen en kleinere stadsziekenhuizen. Wie een huisartsenpraktijk wil overnemen, kan dat in de toekomst makkelijker doen.

Zorg voor ouderen

Het kabinet investeert in betere ouderenzorg, meer zorg- en verpleegplekken en 290.000 extra ouderenwoningen in 2030. In verpleeghuizen moeten de administratietijd tegen die tijd zijn gehalveerd, zodat zorgverleners meer tijd hebben voor de patiënt. Palliatieve en terminale zorg verdienen een plek in de reguliere zorg en daarom komt daar meer aandacht voor op zorgopleidingen op mbo-, hbo- en universitair niveau. Twee belangrijke bezuinigingen op de ouderenzorg zijn op de lange baan geschoven. 

Hervormingsagenda Jeugd

Op dit moment is jeugdzorg onvoldoende beschikbaar voor de jongeren die dit het hardst nodig hebben. Daarom geeft het kabinet grote prioriteit aan de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd. Een nieuw wetsvoorstel moet duidelijk maken waarvoor jeugdhulp te gebruiken is en welke hulp daarvoor beschikbaar is. Beschikbare tijd en middelen worden hierdoor ingezet voor de jongeren die dat nodig hebben. Het plan: stevige lokale teams in de wijk, verplichte samenwerking tussen gemeenten en de inkoop van specialistische zorg op regionaal niveau. De gesloten jeugdzorg wordt nog steeds afgebouwd en er moeten alternatieven komen die zoveel mogelijk lijken op een leven thuis.

Vaccinatiegraad aanpakken

Om de lage vaccinatiegraad aan te pakken, moet het in wijken en gebieden waar dit achterblijft makkelijk worden om een vaccinatie te krijgen. Verder introduceert het kabinet een actieplan om het gebruik van vapes onder jongeren terug te dringen en moet een campagne voor bewustzijn over drugsgebruik en -handel zorgen. Tot slot blijft het kabinet investeren in verduurzaming van sportverenigingen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Jeugdzorg

    FNV: ‘Kabinet riskeert chaos met verplichte jeugdzorgregio’s’

    Vandaag om 11:35
    • Jeugdzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    Vandaag om 08:37