21 maart 2013 om 12:10
< 1 min lezen

CPB oppert hogere zorgbijdrage

DEN HAAG (Novum) – De zorguitgaven in Nederland kunnen worden geremd door zorggebruikers vaker zelf een klein bedrag te laten bijdragen. Ook zou de basisverzekering kunnen worden ingeperkt door toegang tot aanvullende verzekeringen te garanderen, en deze vervolgens aan te passen aan de wensen van de consument. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De zorgkosten zijn de afgelopen jaren sterk gestegen en dat zal de komende jaren zo blijven, schetsen de onderzoekers. De overheid staat volgens het CPB voor een fundamentele keuze om het stelsel betaalbaar te houden.

De overheid moet volgens het planbureau een keuze maken tussen de wens om te verzekeren en het streven om onnodig gebruik van zorg af te remmen. Als mensen bijvoorbeeld meer moeten bijdragen via eigen bijdragen per zorgproduct, kan dat de kosten drukken. De kosten kunnen dan hoger komen te liggen voor de behandelingen die minder noodzakelijk zijn. Dat werkt volgens het planbureau beter dan de huidige, algemene eigen bijdrage.

Daarnaast moet de overheid volgens het CPB nadenken over het ideaal dat iedereen toegang heeft tot de zorg. Dat staat namelijk op gespannen voet met het idee om zorg af te stemmen op de uiteenlopende wensen van de steeds meer mondige individuen. Een oplossing zou kunnen zijn om de basisverzekering te beperken, maar er wel voor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een aanvullende verzekering. Nu mogen verzekeraars mensen weigeren.

Als aanvullende verzekeringen dan algemeen toegankelijk zijn, kunnen deze meer worden afgestemd. Zo kunnen luxere producten worden gemaakt voor meer vermogende mensen, of bijvoorbeeld verzekeringen voor ouderen. Nu zijn ouderenvoorzieningen nog grotendeels opgenomen in het basispakket.

Het Centraal Planbureau vraagt daarnaast aandacht voor preventie. “Er valt veel te winnen als alle Nederlanders gezond zouden leven”, schrijven de onderzoekers. De overheid of verzekeraars kunnen ervoor kiezen om een gezonde leefstijl te belonen via een korting op de zorgpremie, schetst het planbureau. Om de kosten voor pensioenfondsen wel in de hand te houden, moet dan wel de pensioenleeftijd worden gekoppeld aan de levensverwachting.

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Nederlanders stappen massaal over op nieuwe zorgverzekering

    31 december 2024 om 09:35
    • Zorgverzekering

    Zorgtoeslag in 2025: wat verandert er?

    31 december 2024 om 08:30