18 september 2014 om 09:42
< 1 min lezen

150 procent stijging eigen risico sinds invoering

Het eigen risico bedraagt volgend jaar 375 euro. Toen het eigen risico in 2008 ingevoerd werd moest de Nederlander de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf betalen; dit houdt in dat het eigen risico in 7 jaar tijd met 150 procent gestegen is. Het aantal mensen dat het eigen risico vrijwillig verhoogt neemt toe. Dit meldt NU.nl na onderzoek van vergelijkingssite Hoyhoy.nl. 
 

In 2008 werd het eigen risico officieel ingevoerd. Voor die tijd moesten Nederlanders ook al deels zelf betalen voor hun zorg, maar toen konden ze nog geld terugkrijgen via de no-claim regeling als ze geen gebruik maakten van de zorg. De no-claim kon oplopen tot 255 euro. Sinds 2008 is het eigen risico van 150 euro naar 375 euro gestegen. Dit is een flinke stijging. Toch neemt het aantal mensen dat vrijwillig het eigen risico nog verder verhoogt toe. Het eigen risico kan met maximaal 500 euro verhoogd worden. In 2014 verhoogde 11 procent van de verzekerden hun eigen risico. In 2010 was dit nog 6 procent. De meeste mensen die hun eigen risico willen verhogen, doen dit voor het maximale bedrag. 
 
Wanneer het eigen risico verhoogd wordt, neemt de maandelijkse premie voor de zorgverzekering af. Het verschilt per verzekeraar hoeveel korting de verzekerde krijgt. Gemiddeld bespaart de verzekerde echter de helft van het extra eigen risico. Wanneer een persoon overweegt om het eigen risico te verhogen moet hij zich twee dingen afvragen, zo zei Ruud Martens, directeur bij vergelijkingssite Independer.nl, op NPO Radio 2. “Mocht je naar het ziekenhuis moeten, kan je dan die 905 euro aan de zorgverzekeraar overmaken? En wat verwacht je aan zorg nodig te hebben?”
 
© Nationale Zorggids   

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Zorgverzekering opgezegd maar nog niet overgestapt? Geen zorgen

    Vandaag om 12:19
    • Zorgverzekering

    Zorgkosten stijgen flink door gebruik afslankmiddelen

    Gisteren om 11:31