Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over de toekomst van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (Wia) in Nederland. De VVD vindt dat het de instroom naar een uitkering stimuleert, terwijl de PvdA van mening is dat het een grote verbetering is ten opzichte van de vroegere WAO. Dat meldt Trouw.
Jim Faas, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG), stelde aan het begin van de week dat mensen te snel het stempel 'ziek' krijgen van de dokter. Volgens Faas is de druk op de artsen hoog, waardoor ook relatief gezonde mensen arbeidsongeschikt verklaard worden.
"Die druk is inderdaad groot”, vindt VVD-Kamerlid Anoushka Schut. “De financiële gevolgen zijn enorm als het je niet lukt om arbeidsongeschikt te worden verklaard. Een uitkering van 70 of 80 procent van het laatste loon is aantrekkelijk.” Schut pleit ervoor om onderscheid te maken tussen ziektes die voortkomen uit werk en ziektes die ontstaan in vrije tijd. Voor de eerste categorie is de werknemer verzekerd via de werkgever en voor de tweede categorie kunnen de mensen zelf een inkomensverzekering afsluiten.
PvdA-Kamerlid Grace Tanamal is het niet met Schut eens en vindt de stelling dat mensen te snel ziek worden verklaard iets te gemakkelijk. "Uiteindelijk bepaalt de dokter of je ziek bent. Ik krijg zo vaak e-mails en brieven van mensen die zich erover beklagen dat ze ziek zijn, terwijl dat door de verzekeringsarts niet wordt erkend", aldus Tanamal.