Het loont om ziek te zijn als uitzendkracht. Dat blijkt uit een onderzoek van Acture, dat in een vergelijking tussen mei 2013 en mei 2014 laat zien dat een zieke uitzendkracht gemiddeld zeven procent meer uitkering krijgt. Acture is na het UWV de grootste uitvoerder van de Ziektewet met ruim 60.000 dossiers per jaar.
De forse stijging is het gevolg van een wijziging in de berekening van de uitkering. Deze wijziging per 1 juni 2013 was het gevolg van een nieuwe wet, het dagloonbesluit. Het dagloonbesluit werd ingevoerd om de administratieve lastendruk bij het UWV terug te dringen, maar deze technische maatregel blijkt nu onverwacht fors duurder uit te pakken. Door de berekening te wijzigen van de verdiensten over een heel jaar naar alleen de verdiensten bij het laatste uitzendbureau worden werkgevers geconfronteerd met hogere premies.
Zo stijgt de uitkering per dag 67,53 euro naar 73,02 euro. Na aftrek van de verplichte indexaties per 1 juli en 1 januari van ieder jaar betekent dit dat iedere zieke uitzendkracht zeven procent meer uitkering ontvangt.
Algemeen directeur van Acture Maudie Derks noemt het effect van het dagloonbesluit wrang. 'Bij aanvang van de wet berichtte UWV dat er geen effect zou optreden op de uitkeringshoogte, helaas is dit nu wel het geval. Een zogenaamde technische maatregel zonder consequenties blijkt nu fors duurder uit te pakken. Ik kan het dan niet nalaten om te denken aan de ellenlange CAO onderhandelingen die worden gevoerd tussen werkgevers en werknemers over halve procenten. Dat is wel heel wrang in relatie tot deze forse onbedoelde stijging. Een stijging die uiteindelijk wordt verrekend in ziektepremies die de werkgever betaalt.'
© Nationale Zorggids