19 mei 2020 om 09:38
3 minuten lezen

Zorgprofessionals: ‘werk zelf aan gezonde leefstijl, wacht niet op vaccin’

Wacht niet op een vaccin tegen het coronavirus maar begin nu al met werken aan een gezonde leefstijl. Deze oproep doen meer dan 1600 zorgprofessionals vandaag aan de bevolking, de politiek en aan bedrijven. Een gezonde leefstijl en een fit lichaam zorgen voor minder ernstige symptomen en ze vergroten de kans op snel herstel van het coronavirus, aldus de artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals. De Vereniging Arts en Leefstijl roept hiertoe op in een brief aan staatssecertaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit meldt de NOS. 

Dat mensen met levensstijlziekten zoals diabetes type 2 en overgewicht kwetsbaarder zijn in tijden van een epidemie of pandemie, was eerder al duidelijk geworden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  had meer dan 70 procent van de aan het coronavirus overleden mensen een onderliggende aandoening. Hart- en vaatziekten werd bij bijna de helft van de patiënten gezien en diabetes type 2 bij een kwart. 

Gezonde leefstijl zorgt voor lagere kans op ernstig beloop coronavirus

Door gezonder te eten en voldoende te bewegen en te slapen, kan het risico op bovengenoemde aandoeningen worden verkleind. Dat zorgt er weer voor dat de weerstand hoger is en de kans op een minder ernstig beloop van het coronavirus kleiner is. Als het aan de zorgprofessionals ligt, helpt Blokhuis mensen om zelf aan een gezonde leefstijl te werken: “Als leefstijl ooit op de agenda zou moeten staan, dan is het nu. De cijfers liegen er niet om. De overgrote meerderheid van de corona-geïnfecteerde patiënten op de IC heeft overgewicht, obesitas en/of een of meerdere aandoeningen”, aldus de Vereniging Arts en Leefstijl in de brief aan Blokhuis.

‘Een gezonde leefstijl is iets dat burgers zelf kunnen doen’

Volgens de vereniging kan de weerstand vergroot worden met gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning: “Een gezonde leefstijl verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel. Het is bovendien iets wat burgers zelf kunnen doen. Met de nodige hulp waaronder de GLI en een gezonder voedselaanbod. Wij zijn diep doordrongen van de noodzaak tot verandering van een gezonde leefstijl voor alle Nederlanders en realiseren ons dat dit geen ‘quick-fix’ is. Tegelijkertijd is het momentum nu hier en de veranderingsbereidheid van mensen groot.”

Relatie tussen het coronavirus, het immuunsysteem en leefstijl

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde komt vandaag met een notitie over de relaties tussen COVID-19, metabole ontregeling, weerstand en leefstijlinterventies. Hierin wordt aangegeven dat leefstijlaandoeningen de stofwisseling ontregelen, wat kan leiden tot een ontstekingsproces. Dat vermindert op zijn beurt de werking van het immuunsysteem. Dit is precies wat er aan de hand is bij het grote deel van de ic-patiënten met het coronavirus: het immuunsysteem was bij hen al uitgeput.

Buikvet

Volgens Liesbeth van Rossum internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC, is hierbij met name buikvet de boosdoener: “Dat produceert actief hormonen en ontstekingsstoffen. Het buikvet zorgt ook voor een chronische belasting van het immuunsysteem waardoor het minder goed op binnendringende virussen en bacteriën reageert.” Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaken van (ernstig) overgewicht zijn. Dit maakt het voor veel mensen lastig om er iets aan te doen.

Daarentegen kan slechts een paar procent minder buikvet al gunstig zijn voor het immuunsysteem. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU Amsterdam, adviseert daarom geen bewerkte en gefrituurde voeding te eten en te kiezen voor groenten, fruit, noten en vette vis. Hij benadrukt hierbij wel dat een gezonde leefstijl voor lange tijd aangehouden moet worden. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Dossier Corona

    Viroloog Marion Koopmans waarschuwt voor mogelijke nieuwe pandemie

    Gisteren om 14:57
    • Dossier Corona

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41