Zorgmedewerkers maken zich zorgen om collega’s zonder papieren
Honderden zorgmedewerkers zeggen dat ze collega’s met valse papieren hebben, en deze mensen werken met zeer kwetsbare patiënten. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. De zorgmedewerkers maken zich zorgen om verwaarlozing van patiënten. Collega’s die zijn ingehuurd moeten soms eerst nog snel op YouTube bekijken hoe ze een sonde bij iemand moeten inbrengen. Dat meldt RTL Nieuws.
Volgens zorgmedewerkers worden deze dingen op de opleiding geleerd. Op de werkvloer zijn er genoeg collega’s die niet weten hoe ze steunkousen bij iemand aan moeten trekken. Zij zoeken zelfs medische informatie op via internet.
Door die slechte kennis gaat het ook weleens mis. Een patiënt had veel pijn tijdens het inbrengen van een katheter. Een zorgmedewerkers in een verpleeghuis zag uiteindelijk dat de patiënt van onderen aan het bloeden was. De collega die de katheter had ingebracht bleek niet de juiste papieren te hebben.
Zzp’ers in de zorg
Vaste medewerkers geven aan dat de zzp’ers of uitzendkrachten weinig geven om hun patiënt, maar wel op het geld dat ze verdienen. Zorgmedewerkers hebben bij RTL Nieuws aangegeven dat de zzp’ers bijzonder veel uren maken. Dag- en nachtdiensten doen ze achter elkaar door, maar tijdens de nachtdienst vallen ze in slaap en horen zo hun pieper niet. Medewerkers die in de vroege ochtend starten, zien vervolgens een verwaarloosde patiënt.
De politie maakte zich in november al zorgen om de toename van criminelen die zonder diploma aan de slag gingen als zzp’er in de zorg. In de zorgsector zijn veel drugshandelaren, plofkrakers en geweldplegers aan het werk.
Ouderen en gehandicapten
Volgens NU’91- voorzitter Femke Merel van Kooten zijn die aantallen erg hoog en werken zij met de meest kwetsbaarste patiënten en cliënten. “Cliënten die met deze mensen in aanraking komen, kunnen zich niet altijd verweren.” Het gaat dan vooral om ouderen, gehandicapten en kinderen in jeugdzorginstellingen.
Valse papieren
Vakbonden NU’91 en FNV Zorg en Welzijn roepen werkgevers op om het probleem met de valse papieren zo snel mogelijk aan te pakken. Zo moeten zorgmedewerkers tijdens een sollicitatie hierop gecontroleerd worden. En als er tijdens een avonddienst een zorgprofessional denkt dat er iets niet klopt, dan moet er meteen actie worden ondernomen.
ActiZ, de branchevereniging waar ongeveer vierhonderd zorgorganisaties onder vallen, neemt het onderzoek van RTL Nieuws serieus. ActiZ gaat dan ook de zorgorganisaties aansporen om de papieren en documenten van zorgmedewerkers beter te controleren.
Strengere eisen
Er werken bijna een half miljoen medewerkers bij de aangesloten organisaties die zo ongeveer twee miljoen mensen verplegen en verzorgen. Voor mensen en bedrijven die in de zorg gaan werken wil ActiZ strengere eisen gaan invoeren. Zorgminister Fleur Agema (PVV) moet volgens de werkgevers dan ook de wet voor nieuwe zorgaanbieders aanpassen. ActiZ roept aangesloten zorgorganisaties op om een melding te maken bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd of aangifte te doen bij de politie als er iets niet blijkt te kloppen.