16 juli 2013 om 10:28
< 1 min lezen

‘Zorgkrachtentekort op platteland door vergrijzing’

(Novum) – Het wordt in de toekomst moeilijk om voldoende mensen te vinden voor de zorg aan ouderen op het platteland. Dat is een van de gevolgen van de vergrijzing die tot aan 2040 flink toeneemt, concludeert het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) in het dinsdag verschenen rapport Vergrijzing en Ruimte.

Het aantal 65-plussers in Nederland neemt naar verwachting toe van zestien procent vorig jaar naar een kwart van de bevolking in 2040. Omdat relatief veel ouderen op het platteland wonen en jongeren steeds vaker naar steden trekken, worden de grootste problemen door vergrijzing op het platteland verwacht.

Vergrijzing zorgt ervoor dat een steeds kleiner aandeel van de beroepsbevolking aan het werk kan. Nu staan tegenover elke 65-plusser nog vier potentiële arbeidskrachten, in 2040 zijn dat er naar verwachting nog maar twee. Dat heeft gevolgen voor de leefbaarheid van het platteland, aldus het PBL. Juist daar wordt het moeilijk om voldoende arbeidskrachten te vinden voor zorg en andere voorzieningen voor ouderen.

Ook vreest het PBL voor problemen op de woningmarkt als gevolg van vergrijzing op het platteland. Ouderen verhuizen weinig, maar huizen komen wel vrij door overlijden. Dat leidt zonder ingrijpen tot verdere waardedaling van woningen en leegstand.

Met name het aantal ‘oudere ouderen’ stijgt naar verwachting sterk. Van de bevolking is in 2040 naar verwachting veertien procent 75-plusser. Positief is volgens PBL wel dat de huidige generatie ‘jonge ouderen’, van tussen de 65 en 75 jaar, een stuk actiever en welvarender is dan eerdere generaties ouderen. Deze groep kan mogelijk als mantelzorger optreden voor de oudere groep, aldus het PBL.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    ‘Zorginstellingen moeten zich minder focussen op diploma’s’

    Vandaag om 09:41
    • Zorgpersoneel

    Meer dan drieduizend zzp’ers in de zorg stopten er in december mee

    Gisteren om 13:09