‘Zorginstellingen moeten zich minder focussen op diploma’s’
Steeds meer zzp’ers zonder zorgdiploma werken met kwetsbare patiënten. Het groeiende tekort in de zorg vraagt echter ook om een frisse blik, stelt directeur Kennisverspreiding & kennisinfrastructuur Lia Davelaar van Vilans. Zorginstellingen moeten minder focussen op diploma’s en meer op bekwaamheden en bevoegdheden. Dit meldt Vilans.
Traditioneel mogen zorghandelingen alleen worden uitgevoerd door medewerkers met een specifiek diploma of functie. In de krappe arbeidsmarkt blijkt dit echter te beperkend. Zij-instromers en bestaande zorgmedewerkers die zich willen ontwikkelen, lopen vast in opleidingen die vooral gericht zijn op jongeren. Dit sluit niet aan bij hun behoeften of ervaring, ziet Davelaar.
Geen garantie op bekwaamheid
Een diploma garandeert bovendien niet altijd bekwaamheid. Iemand met een diploma die jarenlang geen injecties heeft gegeven, is onbevoegd én onbekwaam. Daarentegen kan iemand zonder diploma bekwaam worden gemaakt via gerichte scholing en toetsing. Bekwaamheid koppelen aan diploma’s is dus niet voldoende, aldus de directeur.
Bekwaamheidspaspoort
Een bekwaamheidspaspoort biedt uitkomst. Dit document, geïntegreerd in een leermanagementsysteem, legt vast welke handelingen een zorgverlener aantoonbaar bekwaam en geschoold kan uitvoeren. Hiermee kan zorg veilig en effectief worden georganiseerd. Zelfs met de juiste bekwaamheden behoudt de zorgverlener het recht om bepaalde handelingen te weigeren. ‘Goede zorg is en blijft meer dan een verzameling diploma’s”, besluit Davelaar.