16 december 2024 om 10:19
2 minuten lezen

Ziekenhuizen zetten steeds vaker tentbed in bij onrustig gedrag

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Ziekenhuizen maken in toenemende mate gebruik van het tentbed, een van de zwaarste dwangmaatregelen. Dit bed gebruiken ze onder meer voor ouderen met (tijdelijke) cognitieve problemen, die onrustig gedrag vertonen of boos of opstandig zijn. Ziekenhuispersoneel weet vaak niet om te gaan met dit probleemgedrag en zet daarom het tentbed in. Dit terwijl ziekenhuizen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dit soort dwangmaatregelen juist minder vaak willen inzetten. Dit meldt NOS.

Onderzoeker dementiezorg Anette Plantinga pleit voor een grote verandering in de ziekenhuiszorg aan oudere patiënten. Namens Alzheimer Nederland onderzocht zij probleemgedrag van oudere patiënten met dementie en hoe ziekenhuizen hiermee omgaan. Volgens 60 procent van de ondervraagde mantelzorgers vertoonde hun naaste in 2019 onrustig gedrag in het ziekenhuis, terwijl dat in 2024 steeg naar zelfs 74 procent. Plantinga ziet dat het voor verpleegkundigen lastig is om met deze patiënten om te gaan. Waar het met name misgaat is gebrek aan inzicht over hun eigen verantwoordelijkheid. “Zij veroorzaken dat gedrag in sommige gevallen zelf”, zegt Plantinga.

Verantwoordelijkheid verpleegkundigen

Verpleegkundigen die een patiënt willen wassen, beginnen daar gewoon mee. Dat is voor patiënten die niet helemaal begrijpen wat er gebeurt een zeer onprettige situatie, waardoor zij boos of onrustig worden. Bij de inzet van vrijheidsbeperkende interventies, moet eigenlijk eerst het minst zware middel worden ingezet.  De zwaarste dwangmaatregel is de patiënt vastbinden aan bed, maar dat willen ziekenhuizen niet meer. Daarom kiezen zorgverleners steeds vaker voor een tentbed; een bed dat is afgesloten met gaas en ritsen. Patiënten kunnen daar zelf niet uit komen. Het tentbed is na het vastbinden de zwaarste dwangmaatregel.

Gebruik neemt toe om vastbinden tegen te gaan

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat alle 28 onderzochte ziekenhuizen tentbedden gebruiken bij onrustig, boos of agressief gedag. Een meerderheid ziet het gebruik ook toenemen, vooral omdat ze minder vaak patiënten willen vastbinden. Volgens senior verpleegkundige Melanie van Essen van het Diakonessenhuis in Utrecht brengt een tentbed in sommige gevallen ook rust voor de patiënt. “Bij mensen die in verwarde toestand gaan dwalen, voorkomt zo’n bed dat ze eruit stappen en een heup breken tijdens een val.” Overigens neemt het gebruik van tentbedden af bij drie ziekenhuizen. Zo ook bij het Venlose VieCuri Medisch Centrum, waar ze de het tentbed als verouderd middel zien.

Inzet van dwangmaatregelen melden

Als het aan Plantinga ligt, krijgen ook ziekenhuizen de verplichting om de frequentie van de inzet van dwangmaatregelen te melden bij de IGJ. Dit moeten verpleeghuizen, ggz-instellingen en gehandicaptenorganisaties nu ook al.

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ouderenzorg

    Taxi- en ambulancechauffeurs hebben minder risico op overlijden door alzheimer

    Gisteren om 10:44
    • Ouderenzorg

    Bewoonster omgekomen bij brand in Heerlens woonzorgcomplex

    18 december 2024 om 10:40