'Ziekenhuizen betalen medewerkers met bereikbaarheidsdiensten te weinig'
25 oktober 2024 om 10:32
< 1 min lezen

‘Ziekenhuizen betalen medewerkers met bereikbaarheidsdiensten te weinig’

Steeds meer ziekenhuismedewerkers ontvangen geen eerlijke vergoeding voor hun wachtdiensten omdat sommige ziekenhuizen de regeling omzeilen. Wat gebeurt er precies? Ziekenhuizen zetten deze bereikbaarheidsdiensten, die normaal een hogere vergoeding vereisen, om in consignatiediensten, waar een lagere vergoeding voor geldt. Hierdoor missen medewerkers een eerlijk loon voor de tijd dat ze oproepbaar moeten zijn. Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV, NU’91 en FBZ proberen deze situatie al langer met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op te lossen, maar dat overleg leidde tot niets. De bonden spannen daarom nu een kort geding aan. Dit meldt FNV.

In de cao voor ziekenhuizen is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen bereikbaarheidsdiensten en consignatiediensten. Bij bereikbaarheidsdiensten staan medewerkers paraat om op afroep reguliere taken te verrichten; deze diensten worden beter betaald omdat ze zwaarder worden ervaren. In het geval van consignatiediensten worden medewerkers alleen bij onvoorziene omstandigheden opgeroepen, wat minder vaak voorkomt en een lagere vergoeding met zich meebrengt.

‘Truc’ van ziekenhuizen om kosten te besparen

Medewerkers geven aan dat ze steeds vaker worden ingeroosterd voor consignatiediensten terwijl ze feitelijk reguliere taken uitvoeren die als bereikbaarheidsdienst zouden moeten worden betaald. Dit besparingsmiddel leidt tot grote frustratie, zeker omdat bereikbaarheidsdiensten behoorlijk belastend zijn. Medewerkers moeten vaak binnen 20 of 30 minuten ter plekke zijn en missen zo vaak hun persoonlijke verplichtingen, zoals sportactiviteiten of familie-uitjes.

Vakbonden naar de rechter

Na vergeefse pogingen om tot een oplossing te komen, bereiden de vakbonden nu rechtszaken voor tegen individuele ziekenhuizen. Zij vinden het onacceptabel dat ziekenhuizen op deze manier medewerkers onderbetalen en hopen via de rechter compensatie en eerlijke afspraken af te dwingen. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ziekenhuizen

    Ruim 4,5 miljoen Nederlanders gedupeerd door medicijntekorten in 2024

    Vandaag om 12:32
    • Ziekenhuizen

    Amper mensen op SEH’s Zuid-Nederland door gladheid of sneeuw

    Vandaag om 11:28