UWV: ‘Herbeoordeling arbeidsongeschikten door basisarts’
Om de grote achterstanden weg te werken wil uitkeringsinstantie UWV onlangs afgestudeerde basisartsen inzetten bij de herkeuring van arbeidsongeschikten. Echter zijn de verzekeringsartsen van het UWV hier niet blij mee. De vakbond van UWV-artsen Novag vindt het voorstel onacceptabel. Dat meldt Trouw
“Beginnende artsen zijn niet opgeleid, niet bekwaam en niet bevoegd om herbeoordelingen te doen bij mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering”, zegt Novag-voorzitter Wim van de Pelt. Volgens hem is het voorstel in strijd met de wet, de medische beroepsnormen, het tuchtrecht en het professioneel statuut verzekeringsartsen. De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) sluit zich aan bij Novag en raadt de nieuwe aanpak van het UWV af. De NVVG vindt dat beginnende artsen onvoldoende vaardigheden hebben op het complexe proces van een herbeoordeling aan te kunnen. Daardoor vreest de organisatie voor de kwaliteit van de beoordelingen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is tevens verontwaardigd en gaat Kamervragen stellen aan minister Asscher van Sociale Zaken.
Bestuurder van het UWV Fred Paling ziet geen obstakels. “We kijken al enige tijd of de relatie opleiding-werk voor net afgestudeerde basisartsen slimmer is te combineren”, aldus Paling. Artsen die de vierjarige studie verzekeringsgeneeskunde volgen krijgen in het eerste jaar met name te maken met veel theorie. Ze komen nauwelijks in aanraking met de praktijk. Om vaart te maken met het plan is de uitkeringsinstantie vorige maand al een versnelde opleiding gestart voor dertig artsen met als doel om ze na twee maanden herkeuringen te laten uitvoeren. Paling laat weten dat de nieuwe artsen het niet alleen doen. Ze voeren hun werk uit onder supervisie van de verzekeringsartsen.
Minister Asscher is de afgelopen tijd bezig geweest oplossingen te vinden voor de grote achterstanden bij het UWV. Daarom komt hij naar verwachting deze week met een brief waarin hij zijn oplossingen aandraagt om de achterstanden met de herbeoordelingen weg te werken.
©Nationale Zorggids