TV-programma Frontberichten: ‘we raken een nationaal gevoel’
Medewerkers in de zorg, huisartsen, apothekers en ambulancepersoneel, maar ook schoonmakers, onderwijzers, politieagenten, de brandweer en supermarktmedewerkers doen tijdens de coronacrisis onmisbaar werk. Hoe zij deze periode van crisis en onzekerheid zelf beleven, is sinds vrijdag te zien in het programma Frontberichten van BNNVARA. Maker Geertjan Lassche: “Dit programma raakt een nationaal gevoel in deze rare tijd”.
Medewerkers uit diverse vitale sectoren is gevraagd om een vlog te maken van hun werkzaamheden en ervaringen. Lassche vervlecht de reportages tot een dagelijkse mozaïekvertelling van ongeveer 12 minuten. De verhalen vanuit de frontlinie zijn gewild op het moment, zo blijkt uit de kijkcijfers. Zondag keken 792.000 mensen op NPO 1 naar de derde aflevering van het programma, nog eens 486.000 kijkers zagen Frontberichten op NPO 2, na Nieuwsuur.
“Ik denk dat mensen het authentieke zien in de vlogs. Het is puur. Mensen voelen de urgentie van het programma”, zegt Lassche tegen BuzzE. “We zijn nu eenmaal samen boos dat verpleegkundigen nu keihard moeten werken, en dat ze ook zelf ziek worden. En deze crisis wordt alleen maar groter en groter.” Nadat projecten van de documentaire- en filmmaker door het coronavirus stil kwamen te liggen, had hij de mogelijkheid om een nieuw programma te beginnen. “Ik vind het altijd belangrijk om de ‘gewone mensen’ te laten zien. Dat zijn nou juist de mensen die nu keihard werken voor onze levens.”
Stortvloed
De videoverslagen komen uit alle delen van Nederland en mensen kunnen vanuit hun eigen omgeving video’s met de hashtag #frontberichten plaatsen. De redactie kiest de meest bijzondere of opvallende verhalen uit om in de uitzending te verwerken. “Er zijn gigantisch veel mensen die dit willen doen, we krijgen echt een stortvloed aan aanmeldingen. In ziekenhuizen zien ze ook echt de potentie van het programma.” Lassche heeft het daardoor opeens erg druk. “We zijn echt in een rollercoaster beland. Gelukkig heb ik een hele redactie. We hebben elkaar alleen nog niet in het echt gezien, omdat we allemaal online werken.”
Dat het programma zo goed bekeken wordt, is alleen maar mooi meegenomen, vindt Lassche. “Ik blijf documentairemaker en niet iemand die per se een kijkcijferkanon wil maken. Maar dat er zoveel mensen kijken naar Frontberichten, komt blijkbaar door de behoefte aan nationale communicatie over dit hele gebeuren in Nederland. Nieuwsuur doet dat op een journalistieke manier, en wij zijn de tweede menselijke lijn.”
Door: ANP