
Tuchtcollege: huisartsenpost had man (37) naar het ziekenhuis moeten sturen
Een fatale inschattingsfout kostte Sander Melman (37) uit Maasbommel zijn leven. Hij viel op straat neer terwijl hij zijn hond uitliet. Dagenlang kampte hij met ondraaglijke pijn, maar een diagnose bleef uit. De huisarts op de huisartsenpost in Tiel had hem die laatste keer naar het ziekenhuis moeten sturen. Uit postmortaal onderzoek blijkt namelijk dat hij een scheur had in zijn aorta. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg geeft de arts een officiële waarschuwing. Dit meldt de Gelderlander.
Rond kerst 2021 verging Melman van de pijn. Zijn huisartsen in Maasbommel vonden niets en stuurden hem telkens naar huis. De pijn bleef aanhouden. Op zondag 26 december ging hij naar de huisartsenpost in Tiel. Hij smeekte om verder onderzoek, maar de dienstdoende arts zag geen alarmsignalen. Ondanks een verhoogde hartslag en pijn bij het ademhalen kreeg hij alleen een zwaardere pijnstiller mee. Diezelfde avond overleed hij tijdens het uitlaten van zijn hond.
Spoedoperatie had hem kunnen redden
Na zijn dood bleek dat Melman een scheur in zijn aorta had. Alleen een spoedoperatie had hem kunnen redden. Zijn weduwe diende een klacht in en kreeg gelijk. Het tuchtcollege oordeelde dat de arts in Tiel “verdachte signalen” had genegeerd en Melman had moeten doorverwijzen. De arts krijgt een waarschuwing, maar geen zware straf.
Huisartsen Maasbommel vrijuit
De twee huisartsen in Maasbommel komen er beter vanaf. Hoewel het overlijden “zeer tragisch en verdrietig” is, hebben zij volgens het tuchtcollege gehandeld zoals van een huisarts verwacht mag worden. Dat achteraf een ernstige aandoening werd vastgesteld, betekent niet automatisch dat hun zorg tekortschoot.