Terecht ontslag voor verpleegkundige die video maakte van mislukte reanimatie
Een verpleegkundige van het Ziekenhuis Zuyderland heeft de gedragscode overtreden door een filmpje te maken van een bewakingsvideo van haar mislukte reanimatie en dit later aan collega’s liet zien. Daarom is zij volgens de rechtbank terecht op staande voet ontslagen. Dit meldt RTL Nieuws.
In het contract van de vrouw die sinds 2020 in het Limburgse ziekenhuis werkte, werd verwezen naar de gedragscode en regels omtrent privacy. Zij mocht bijvoorbeeld alleen patiëntgegevens vastleggen als dit noodzakelijk was voor haar functie als verpleegkundige.
Melding door collega
In 2023 kwam een patiënt van het Zuyderland te overlijden na een reanimatie door de verpleegkundige bij de ingang van de spoedeisende hulp. De poging stond op bewakingscamera’s waarvan de verpleegkundige de beelden terugkeek en een filmpje van maakte met haar telefoon. Later liet ze dit filmpje aan collega’s zien, maar dit viel niet bij iedereen in goede aarde. Een collega maakte er een melding van bij het afdelingshoofd, waarna zij op staande voet ontslagen werd. Nabestaanden van het slachtoffer lieten later ook weten geen toestemming te hebben gegeven voor het opnemen van de reanimatiebeelden.
Uitvliegende klompen
De verpleegkundige stekt dat ze beelden van de reanimatiepoging had gemaakt zodat ze ervan kon leren en haar gesprek met de nabestaanden kon voorbereiden. Vlak voor haar ontslag had ze dit aan de dochter van de overleden patiënt laten weten. De overledene zou niet herkenbaar in beeld zijn en enkel collega’s die bij de reanimatie betrokken waren hadden het filmpje gezien. Ze stelt er niet van op de hoogte te zijn geweest dat dit niet toegestaan was, omdat het gebruikelijk was om bewakingscamera’s terug te kijken na een heftig incident. De collega die melding had gedaan bij het afdelingshoofd stelt echter dat het om een grappige situatie ging waarbij de klompen van de verpleegkundige uitvlogen.
Gedragscode geschonden
De vrouw heeft hiermee gedragscode geschonden, stelt de rechtbank vast. Ze maakte de opnames op haar privételefoon waardoor gevoelige informatie buiten het ziekenhuis terechtkwam. Of de opname wel of niet educatief bedoeld was, daar oordeelt de rechtbank niet over. Ze had de beelden zelf niet mogen opnemen en in plaats daarvan haar hoofd om een opname kunnen vragen. De verpleegkundige is terecht op staande voet ontslagen en heeft geen recht op ontslagvergoeding.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky