Stages in universitaire ziekenhuizen nog altijd grotendeels niet vergoed
Een stagevergoeding blijft nog altijd uit voor studenten die stagelopen in een universitair medisch centrum (umc). De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat dat verandert en roept daarom een petitie in het leven. Immers, met de nieuwe umc-cao zouden meer studenten stagevergoeding moeten krijgen, maar de ziekenhuizen zien dat anders. Dit meldt ANP.
Studenten die meer dan 144 uur stagelopen en daarbij leren én werken, hebben mogelijk recht op een vergoeding. En hoewel meer studenten hier inmiddels voor in aanmerking komen als ze van een externe instelling komen, beschouwen umc’s de medische faculteiten van universiteiten als interne opleidingsinstituten.
Minder beschikbare stageplekken
De Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) licht toe: “Hierbij is de overweging meegenomen dat als een stagiair van een andere medische faculteit wel een stagevergoeding zou moeten krijgen, een umc veel minder geneigd zou zijn om studenten van een andere faculteit aan te nemen voor een stage.” Het gevolg zou zijn dat de keuzevrijheid voor stageplekken afneemt.
Tegen cao in
Desondanks vindt de LSVb dat meer studenten recht hebben op een stagevergoeding, ook als ze van de betreffende medische faculteit komen. Studenten maken wekelijks veel uren in het ziekenhuis en hebben geen ruimte voor een baan ernaast. Daardoor krijgen ze geldproblemen. “Hiermee handelen de medische centra tegen de beslissingen van de cao in”, aldus de LSVb.