Scholieren worden ingezet voor personeelstekort in ouderenzorg
Steeds vaker worden scholieren ingezet in de ouderenzorg om het grote tekort aan personeel op te vangen. Hoewel de scholieren geen zorg verlenen en vooral voor gezelligheid en toezicht zorgen, vindt de Tweede Kamer dat zij gekwalificeerd personeel niet moeten vervangen. Er worden verschillende acties ondernomen om meer mensen in de ouderenzorg werkzaam te krijgen. Dit meldt NOS.
Demissionair staatssecretaris Van Rijn denkt dat het inzetten van scholieren een oplossing voor de korte termijn kan zijn. Als bijbaantje kunnen zij voor gezelschap zorgen en houden zij een oogje in het zeil. Hierdoor kan de gekwalificeerde medewerker zich richten op de werkzaamheden met meer prioriteit. Ook wordt ingezet op de om – en bijscholing van personeel. Echter zijn zij door deze opleiding niet direct inzetbaar in de zorg. De scholieren kunnen dit gat opvangen.
In Nederland is een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Sommige instellingen zoeken zelfs personeel in het buitenland. Er zijn in Nederland niet genoeg stageplekken, waardoor er geen capaciteit is voor het opleiden van grotere groepen studenten. De ouderenzorg kampt bovendien met een slecht imago, waardoor afgestudeerden liever in andere instellingen werken zoals het ziekenhuis. Verschillende campagnes proberen hier verandering in te brengen.
Volgens brancheorganisatie Actiz loopt het personeelstekort in de ouderenzorg steeds verder op, van de huidige 10.000 naar mogelijk wel 25.000 in 2025. Er is dus reden genoeg om meer personeel te werven voor de sector. Helemaal met de plannen om meer personeel in te zetten om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
Het nieuwe kabinet moet de problemen in de ouderenzorg verbeteren. Extra geld voor de branche is al beloofd door alle partijen. Vandaag vindt er in de Tweede kamer een debat plaats over het personeelstekort in de ouderenzorg.
Door: Redactie Nationale Zorggids