‘Problemen binnen VUmc duren voort’
(Novum) – De crisis binnen het VUmc is nog altijd niet opgelost. In het Amsterdamse ziekenhuis heerst nog altijd een angstcultuur en achter de schermen woekeren de conflicten tussen de medisch specialisten voort. Patiënten voor longoperaties worden nu zelfs naar andere ziekenhuizen gestuurd. Dat zeggen verschillende ingewijden vrijdag tegen de Volkskrant.
De longartsen van het VUmc besloten unaniem om operaties niet meer te laten uitvoeren door de eigen chirurgen. De laatste operaties zijn deze week uitgevoerd. Volgens de artsen is de veiligheid van hun patiënten in het gevaar omdat er te weinig chirurgen zijn.
Negen maanden geleden werd de afdeling longchirurgie ook al gesloten. Toen stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. Het toezicht werd in maart opgeheven toen de meeste problemen opgelost leken te zijn.
In het VUmc braken conflicten uit nadat de longchirurg Rick Paul een verdacht sterfgeval had gemeld bij de inspectie. Die melding werd hem zo kwalijk genomen, dat hij op non-actief werd gesteld. Later werd een tweede klokkenluider, hoogleraar Piet Postmus, met ontslag bedreigd. De zaak liep uiteindelijk zo hoog op dat twee van de drie bestuurders moesten opstappen.
Het tekort aan chirurgen heeft volgens de ingewijden te maken met de handelswijze van de nieuwe raad van bestuur. Zo mocht klokkenluider Rick Paul terugkomen maar mag hij nog altijd niet opereren. Een andere chirurg opereert ook al niet meer omdat hij weigert met Paul samen te werken. Een derde is vertrokken omdat de spanningen hem teveel werden. Daardoor is er nog maar een actieve longchirurg in het VUmc.
Een woordvoerder van het VUmc erkent in de krant dat de capaciteit tekort schiet en dat er meer patiënten dan normaal worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen. Dat de hele afdeling stil zou liggen, ontkent het ziekenhuis.