1 april 2014 om 10:30
< 1 min lezen

Personeel zorggroep klapt uit de school over fraude

Medewerkers van de Zorggroep Helmond hebben verklaard dat binnen de organisatie meer zorg is gedeclareerd dan in werkelijkheid werd geleverd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. 

Volgens zes anonieme (ex)medewerkers hebben cliënten van de Zorggroep Helmond in de afgelopen jaren niet de begeleiding en zorg gekregen waar ze recht op hadden. Het personeel zou onder druk zijn gezet om meer zorguren te declareren dan daadwerkelijk geleverd. In de instelling worden zeventig jonge volwassenen met een psychiatrische of verstandelijke beperking gehuisvest en begeleid, op locaties in Helmond, Eindhoven en Deurne. De Zorggroep werkte de afgelopen jaren vooral met cliënten die een persoonsgebonden budget (pgb) hadden.

Van de beloofde dagbesteding voor cliënten kwam weinig terecht. Zo moest voor alle twintig cliënten in een wooncomplex in Helmond standaard elke dag anderhalf uur ‘dagbesteding’ bij het eigen Sociaal Restaurant worden opgeschreven, verklaren (voormalige) medewerkers. In werkelijkheid hielpen er hooguit twee cliënten per dag mee. In december is het restaurant gesloten.

Een medewerkster zegt dat ze in een maand soms wel 300 ‘papieren uren’ maakte. ‘Toen er in november controle van het Zorgkantoor was aangekondigd, moesten we al die overzichten gaan aanpassen en weer door de cliënten laten ondertekenen. Wie weigerde kon zijn sleutel inleveren. Veel cliënten uit deze groep hebben een laag IQ, ze snappen het niet. Dus tekenen ze maar.’

Directeur Altun noemt gerommel met urenspecificaties ‘de grootste onzin’. ‘We zijn een jonge organisatie die nog in ontwikkeling is. We hebben fouten gemaakt, maar ik ben geen oplichter.’ Hij benadrukt dat het laatste halfjaar er een ‘kwaliteitsimpuls’ is ingezet.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39