25 februari 2013 om 13:32
< 1 min lezen

Oorzaak onverklaarbare klachten minder belangrijk

ROTTERDAM – Onverklaarbare lichamelijke klachten komen veel voor. Op zoek naar verklaringen bezoeken patiënten met deze klachten soms jarenlang verschillende medisch specialisten die hen niet verder kunnen helpen. Klinisch psycholoog Lyonne Zonneveld van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam pleit er in haar proefschrift daarom voor niet zozeer de oorzaak te willen achterhalen, maar meer de focus te leggen op het leren omgaan met de gevolgen van de klachten.

Volgens de promovenda levert zo’n jarenlange zoektocht niet alleen frustratie en onmacht op bij patiënten en specialisten, maar kost deze ineffectieve zorg ook naar schatting 3 miljard euro per jaar. “Uiteindelijk worden deze patiënten verwezen naar de geestelijke gezondheidszorg, maar zij slaan deze verwijzing vaak af omdat dit suggereert dat de oorzaak ‘tussen de oren zit’”, aldus Zonneveld. “De kwaliteit van leven van deze patiënten neemt af, zij voelen zich onbegrepen en melden zich ziek. De maatschappelijke kosten stijgen vervolgens verder door ziekteverzuim en verloren productie.”

Zonneveld ziet de oplossing in een laagdrempelige groepscursus, gegeven door psychologen in nauwe samenwerking met instellingen in de medische gezondheidszorg, waar de huisarts naar kan verwijzen en die patiënten leert hoe je kunt omgaan met lichamelijke onverklaarde klachten.

Zij ontwikkelde de cursus en onderzocht het effect ervan op 162 patiënten met onverklaarbare lichamelijke klachten. Zij bleken tot een jaar na het afronden van de cursus geen terugval te hebben. Doordat zij minder last hadden van klachten, waren zij weer in staat om te werken en hoefden zij minder  gebruik te maken van de gezondheidszorg.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Zorgpersoneel

    Gouda test nieuwe aanpak: wijkverpleging als oplossing voor drukke spoedzorg

    Vandaag om 14:11
    • Zorgpersoneel

    Nieuw hospice in Kollum geeft vrijwilligers alle tijd voor hun patiënt

    Vandaag om 13:28