Ontslagen orthopedisch chirurg moet terugkeren naar Amsterdam UMC
Als orthopedisch chirurg, hoogleraar en opleider verdiende de 59-jarige man maandelijks zo’n 24.000 euro. Zijn orthopedische kwaliteiten stonden nooit ter discussie, want daarover was men altijd lovend. De wijze waarop hij omging met studenten, collega’s en ander personeel, heeft de afgelopen jaren echter flinke kritiek gekregen. Hij zou artsen in opleiding negatief bejegenen en slechte feedback geven. Op de operatiekamer was de sfeer gespannen als hij daar als opleider aanwezig was. In 2017 werd de medisch specialist gemaand een coachingstraject te volgen, maar dat leek weinig effect op de man te hebben. Hij behoorde in 2019 tot de 1,5 procent van de slechtst beoordeelde opleiders van ons land.
Lees hier meer over de beschuldigingen aan het adres van de arts
Kantonrechter versus gerechtshof
Eind 2023 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat het Amsterdam UMC hem mocht ontslaan. Zijn gedrag zou een indirect gevaar kunnen vormen voor de patientveiligheid. Hiertegen ging de orthopedisch chirurg in beroep. Het gerechtshof oordeelt nu dat zijn ontslag onterecht was. Er zou geen sprake zijn van een duurzaam verstoorde arbeidsverhouding en bovendien zou het ziekenhuis begrip moeten hebben voor zijn werk als traumachirurg en de hoge werkdruk die daarachter schuilt. “Tijdens zijn werk op de operatiekamer gaat het om leven en dood”, aldus het hof. Patientveiligheid is juist een belangrijke pijler van de arts.
Het Amsterdam UMC zou het gedrag van de chirurg slechts eenzijdig hebben belicht en hij wist wel degelijk af van zijn eigen tekortkomingen. Voor gedragsverbetering was echter weinig ruimte. Zo heeft er helemaal geen bemiddeling plaatsgevonden en ondertekenden 66 medewerkers van het OK-complex een brief met steunbetuigingen.
Dwangsom
Vanaf december mag de man weer aan de slag op locatie AMC. Staat het ziekenhuis dat niet toe, dan hangt daar een prijskaartje aan: een dwangsom van 10.000 euro met een maximum van 750.000 euro. De transitievergoeding van 160.000 euro moet echter weer terug naar het Amsterdam UMC, maar tegelijkertijd is het umc hem ook nog 250.000 euro aan achterstallig salaris verschuldigd.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky