6 december 2024 om 10:08
2 minuten lezen

Noord-Nederlandse gehandicaptenzorg stimuleert zzp’ers tot vast dienstverband

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Achttien gehandicaptenorganisaties in Noord-Nederland, verenigd in Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg, roep hun zzp’ers op om in dienst te treden. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst namelijk handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers, via de Wet deregulering arbeidsrelaties (Wet DBA). De noordelijke gehandicapteninstellingen stoppen volgend jaar met het inhuren van zzp’ers. Dit meldt RTV Noord.

Freelancers die bij de instellingen werken kunnen te maken krijgen met handhaving, omdat zij veelal hetzelfde werk doen als personeel in dienst. Zij worden ingeroosterd zoals hun vaste collega’s en hebben te maken met een manager. Grote kans dus dat de Belastingdienst schijnzelfstandigheid ziet in het werk van deze zzp’ers. Voor werkgevers zijn de financiële risico’s groot: als de belastingdienst een ingehuurde kracht die 10.000 euro per maand krijgt als werknemer zit, krijgen zij te maken met 10.000 euro aan werkgeverslasten, plus een flinke boete.

Flexibiliteit zzp’ers

De organisaties erkennen laat over te stappen naar vaste werknemers, maar stellen ook dat de flexibiliteit van zzp’ers heel waardevol is. “Als je morgen een probleem hebt en je belt een zzp’er en die komt helpen, dan is dat voor planners en leidinggevenden heel fijn.” Vermoedelijk bestaat ongeveer 9 procent van het personeelsbestand bij de noordelijk gehandicaptenorganisaties uit freelancers, maar bij Cosis is dat 4 procent. Dit zegt voorzitter Bert Hogeboom van het platform. Instellingen die werken met complexere doelgroepen met veel gedragsproblemen, hebben vaker zzp’ers omdat vast personeel hier liever niet mee werkt.

Minder star

Freelancers in vaste dienst krijgen kan een uitdaging zijn, juist omdat zij heel bewust geen vaste baan hebben. Daar ligt deels een rol bij de werkgevers, die minder star moeten worden, zegt Hogeboom. Roosters worden vaak drie maanden van tevoren gemaakt en vrije dagen moeten ook ruim op tijd worden doorgegeven. Vrije dagen waren niet te garanderen en daar moet verandering in komen. “Dit kunnen we ons nu niet meer permitteren. We moeten het werk meer aanpassen aan privésituaties.”

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10