Ouderenzorgcoöperatie werft 40 ‘zam-sam medewerkers’

Zam-Sam: zelf als het mogelijk is – samen als het mogelijk is. Bij de Noord-Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) staat een vacature open voor ongeveer veertig ‘Zam-Sam medewerkers’. Inmiddels zijn er al zestig interne en externe sollicitaties op binnengekomen. Dit meldt NNCZ.

Binnen het Zam-Sam-principe kijkt NNCZ eerst hoe iemand zelfstandig weer iets kan leren of zelfstandig kan blijven, eventueel met de inzet van technologie. Is dit niet mogelijk, zoekt de organisatie samen met de hulpvrager naar ondersteuning binnen het sociale netwerk. Zijn er dan nog onvervulde hulpvragen, dan worden daarvoor zorgverleners ingezet.

NNCZ laat diploma-denken los

Het doel is om te voorkomen dat ouderen met een hulpvraag tussen wal en schip raken. Hier kan een zo groot mogelijk aantal professionals aan bijdragen, waarbij het ‘diploma-denken’ compleet wordt losgelaten. NNCZ gaat in plaats daarvan competentiegericht werken: mensen die in de zorg willen werken en de benodigde vaardigheden en kwaliteit hebben, hoeven daar dus niet eerst een diploma voor te halen. Beschikken zij niet over de competenties die hiervoor nodig zijn, wordt gekeken of deze zijn aan te leren.

Betekenisvol werk

NNCZ ziet het grote aantal inschrijvingen op de Zam-Sam-vacature als een teken dat veel mensen zonder zorgdiploma graag betekenisvol werk willen doen. Soms gaat het om mensen die veel voor een naaste hebben gezorgd en hierdoor de benodigde vaardigheden hebben om in de zorg aan de slag te gaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky