Verpleegkundigen met onregelmatige tijden vinden met moeite kinderopvang

Verpleegkundigen met onregelmatige tijden die buiten kantooruren opvang voor hun kinderen nodig hebben, hebben daar vanwege het teruglopende aantal gastouders steeds meer moeite mee. Het structurele probleem leidt ertoe dat zorgpersoneel de sector verlaat en er een grote werkdruk op anderen ontstaat. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Net als verpleegkundigen doen ook politieagenten het liefst een beroep op gastouders vanwege hun flexibiliteit. Maar omdat zij te maken hebben met dezelfde kwaliteitseisen als de reguliere kinderopvang en lagere tarieven, stoppen ze er vaak mee. Voor agenten en verpleegkundigen geldt natuurlijk dat veel buiten kantoortijden om werken en dus bovengemiddeld vaak gebruik moeten maken van een gastouderopvang. Maar dat lukt lang niet altijd meer.

Personeelstekort in de zorg groeit

“We zien mensen dan maar niet voor de zorg kiezen, of de sector verlaten, omdat ze de opvang van hun kind niet rondkrijgen. Waardoor het personeelstekort in de sector groeit, mensen nog flexibeler moeten zijn in hun werktijden, en het beriep op gastouders dus nog groter wordt”, licht vakbond NU’91 toe.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky