Normal_medical-563427_1280

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de nieuwe tarieven voor de huisartsenzorg per 1 januari 2025 bekendgemaakt. Deze aanpassing is gebaseerd op recent kostprijsonderzoek, waarbij is gebleken dat de kosten per behandeling 2,6% lager zijn. Ondanks deze daling, zullen de tarieven door indexering in 2025 gemiddeld met 1,9% stijgen ten opzichte van 2024. Dit meldt de NZa in een recent nieuwsbericht.

Uit het kostprijsonderzoek van 2022 blijkt dat de kosten en opbrengsten per praktijk zijn gestegen. De sector heeft zich sterk ontwikkeld met meer huisartsen in loondienst en meer ondersteunend personeel, wat het werk complexer maakt voor praktijkhoudende huisartsen. De normatieve arbeidskostencomponent stijgt met 11,9% naar € 202.476 per fte praktijkhoudend huisarts.

Versterken van de eerstelijnszorg

De NZa streeft ernaar de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden door middel van herijkte tarieven. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt om de huisartsenzorg te versterken. Vanaf 1 januari 2025 wordt een structurele vergoeding van € 12,93 per ingeschreven verzekerde per jaar ingevoerd voor meer tijd voor de patiënt. Daarnaast zijn de anw-uurtarieven verhoogd en is een experiment voor het verkennend gesprek mogelijk gemaakt, wat bijdraagt aan passende zorg.
 
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer