Wet die aantal zzp’ers in de zorg moet terugdringen uitgesteld naar 2026

De wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) gaat niet in 2025, maar pas in 2026 in. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. De wet moet schijnzelfstandigheid van zzp’ers voorkomen en stelt duidelijke kaders rondom het zelfstandig ondernemen, in onder meer de zorg.  Zo kan iemand geen zzp’er zijn als er sprake is van aansturing door een leidinggevende van een organisatie of als iemand werk doet dat is ‘ingebed’ in een organisatie. Dit meldt Skipr. 

De VBAR gaat niet op 1 januari 2025, maar op 1 januari 2026 in en krijgt een aanzienlijke overgangsperiode. Het ministerie van SZW laat niet weten of er tijdens deze periode wel wordt gehandhaafd door de Belastingdienst. De reden voor uitstel is het grote aantal opmerkingen op de internetconsultatie. Er kwamen meer dan duizend reacties op binnen.

Aangepast wetsvoorstel

Deze zomer zal het aangepaste wetsvoorstel voor de VBAR naar de Raad van State gaan, die vervolgens juridische advies uitbrengt over de uitvoerbaarheid ervan. Pas daarna kunnen de Tweede en Eerste Kamer zich erover buigen. De coalitiepartijen zijn in ieder geval voornemens om te schijnzelfstandigheid van zzp’ers te beperken en zetten zich in voor meer vaste contracten.

De zorg telt ongeveer 200.000 zzp’ers. Met de invoering van de VBAR is de verwachting dat het grootste deel uit de sector vertrekt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky