Voor het niet aanbieden van een re-integratietraject aan een klinisch chemicus, moet de Antonius Zorggroep haar een ontslagvergoeding van 1 miljoen euro betalen. Het Antonius stelde dat de arbeidsverhouding ernstig verstoord was en wilde haar arbeidscontract via de kantonrechter stopzetten. Volgens de rechtbank zette de Sneeker zorginstelling de zieke werkneemster jarenlang onterecht op een zijspoor en heeft deze ernstig verwijtbaar gehandeld. Dit melden RTL Nieuws en de Leeuwarder Courant.
In 2020 ging het mis tijdens een werkoverleg, waar een medisch coördinator de vrouw liet weten zich aan haar te ergeren. Een paar dagen later kwam de vader van de chemicus te overlijden, waardoor het incident niet werd opgelost. De clustermanager en zijn collega-managers lieten een maand later weten dat zij zo niet verder wilden.
Zorggroep sloeg adviezen in de wind
Een verbetertraject moest ervoor zorgen dat de vrouw minder van haar collega’s eiste en hen meer zou vertrouwen. Drie dagen later kreeg ze een black-out. Ze blijkt al snel te kampen met een zware depressie, maar een herstelde werkrelatie zou tot een snel herstel van de depressie kunnen leiden. Helaas haalden bemiddelingsgesprekken niets uit en gaf de bedrijfsarts zijn opdracht terug toen hij concludeerde dat het ziekenhuismanagement zijn adviezen in de wind sloeg. Antonius Zorggroep stapte in 2022 voor het eerst naar de kantonrechter voor ontbinding van haar contract, maar volgens de rechtbank had de vrouw toen niet genoeg kansen voor herstel gekregen. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden hetzelfde.
Salarisdoorbetaling
Ook in de tijd erna heeft de zorggroep nauwelijks iets gedaan om de arbeidsrelatie te verbeteren.
De Antonius Zorggroep betaalde ook nog eens 3,5 jaar haar salaris door terwijl de vrouw ziek thuis zat of ergens anders re-integreerde. Hier ging 5 ton naartoe, waardoor de instelling in totaal een miljoen euro kwijt is aan de vrouw. In haar contract was aan maandsalaris van 10.000 euro bruto afgesproken. Hier zaten vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bij in.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky