Zeeland heeft slechts dertien bekkenfysiotherapeuten, terwijl er flinke vraag naar is. Een aantal therapeuten in de provincie stoppen er ook nog mee vanwege het bereiken van hun pensioenleeftijd, waardoor er tekorten en wachtlijsten ontstaan. De dertien gespecialiseerde therapeuten hebben het momenteel erg druk. Dit meldt Omroep Zeeland.
Patiënten kunnen bij een bekkenfysiotherapeut terecht als ze plas- of poepproblemen hebben, pijn hebben tijdens de seks of bijvoorbeeld bekkenklachten kampen na de zwangerschap. De groep patiënten is dus erg breed: jong en oud, man en vrouw – iedereen kan een bekkenfysiotherapeut nodig hebben. Het zijn dus niet alleen zwangeren met bekkenklachten. “Mannen die erectiestoornissen hebben. Vrouwen met pijnklachten tijdens het vrijen. Mensen die moeite hebben met naar de wc gaan. Echt heel divers”, zegt therapeut Ella Dingemanse.
Inwendig behandelen
De provincie kan wel meer bekkenfysiotherapeuten gebruiken, maar die zijn niet makkelijk aan te trekken. Vermoedelijk omdat fysiotherapeuten denken dat ze inwendig moeten handelen. Maar daar is volgens Dingemanse maar weinig sprake van. Slechts een klein deel van de behandeling is inwendig, laat ze weten. Het grootste deel van de behandeling vindt uitwendig plaats.
Specialisatie bekkenfysiotherapie
Wie de driejarige specialisatie bekkenfysiotherapie wil doen, moet hiervoor eerst de hbo-opleiding fysiotherapie afronden. Fysiotherapeuten weten vaak vanuit hun basisopleiding nauwelijks iets af van de opleiding tot bekkenspecialist. En omdat Zeeland maar dertien van deze professionals telt, is de kans klein dat een stagiair wordt aangetrokken. Dingemanse en haar collega’s gaan zich daarom inzetten voor meer stagiairs om hen te laten zien wat het werk inhoudt. Avans Hogeschool in Breda heeft toegezegd meer aandacht te besteden de master.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky