Beroepsverbod voor verpleegkundige die relatie had met tbs-patiënt
Een verpleegkundige uit Helmond die op een gesloten en beveiligde afdeling van een forensisch-psychiatrische instelling werkte, mag haar beroep niet meer uitoefenen vanwege haar relatie met een tbs-patiënt. Volgens het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven heeft ze te veel ethische beroepscodes overschreden om haar werk nog te mogen doen. Dit meldt BN de Stem.
Drie maanden lang had de vrouw een intieme relatie met een patiënt. Zij was zijn persoonlijk begeleider en had daarom de mogelijkheid om met hem af te spreken buiten de kliniek. Dit is in strijd met de voorwaarden van zijn tbs-maatregel. Daarnaast was de verpleegkundige op de hoogte van zijn smokkelactiviteiten, maar verzuimde ze het behandelteam van de patiënt hiervan op de hoogte te stellen. Informatie die zij in medische dossiers van medepatiënten verzamelde, deelde ze met hem.
Vijf ontmoetingen
De instelling begon haar op haar gedrag aan te spreken toen de verpleegkundige en de patiënt steeds vaker videospelletjes speelden. Daarna werd hun contact intiemer en begonnen ze over elkaars privéleven te delen en was er vaak contact via WhatsApp, ondanks dat de patiënt geen telefoon op zak mocht hebben. Vanaf mei 2021 volgden er afspraken buiten de deur. Hoewel de patiënt een onbegeleid verlofstatus had, moest hij contacten vooraf door de begeleider van de afdeling laten controleren. Bij zijn verlofaanvragen vulde hij andere bestemmingen in, waar de verpleegkundige van op de hoogte was. In totaal zagen ze elkaar vijf keer buiten de kliniek, waarvan drie keer in het huis van de verpleegkundige.
Relatie schaadde mentale gezondheid patiënt
Pas toen de patiënt enkele weken na hun laatste ontmoeting bij zijn behandelaar aan de bel trok over de relatie, kwam de affaire aan het licht. De patiënt zei door de relatie weer psychotische en paranoïde neigingen te krijgen.
Inmiddels werkt de verpleegkundige al niet meer in de zorg, maar mag ze dat nu officieel ook niet meer van het tuchtcollege.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky