Veel huisartsen en assistenten hebben dagelijks last van intimidatie in de praktijk of via de telefoon. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gat het om zo’n 77 procent van alle praktijken die naast intimidatie ook last hebben van agressie of fysiek geweld. Het lijkt erop dat de groeiende druk op de zorg ergere vormen van agressie in de hand werkt. Sommige dokters hebben daarom permanente bewaking in de praktijk. Dit meldt EenVandaag.
Het aantal meldingen van agressie blijft stabiel, maar de ernst van de incidenten neemt toe. Sommige praktijken krijgen te maken met fysiek geweld. Soms worden mensen neergeslagen of zelfs neergestoken. In Den Haag werd begin dit jaar een huisarts met een mes aangevallen en raakte daardoor zwaargewond. Hij overleefde de aanval ternauwernood.
Wachttijden ggz
Gelukkig komen dit soort ernstige incidenten nog steeds niet vaak voor, maar voor velen zijn scheldpartijen en bedreigingen dagelijkse kost. “Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze je praktijk kapot gaan maken en ervoor gaan zorgen dat je nooit meer doktersassistent kan worden.” De LHV denkt dat de intensiviteit en heftigheid toeneemt mede door de langere wachttijden in de ggz. Mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben blijven langer bij de huisarts, wat leidt tot onopgeloste problematiek.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky