Problematische huisartsenpraktijken zorgen voor kritische blik op Co-Med
Begin mei was de huisartsenpraktijk van Co-Med in Reusel per direct gesloten. Via een briefje op de deur werden mensen op maandagochtend op de hoogte gesteld dat er geen vervangende arts gevonden kon worden. Volgens boze patiënten werkte het bijgeschreven noodnummer niet. Reusel is niet de eerste gemeente die problemen ervaart met Co-Med. In Breda kregen patiënten namelijk geen contact de assistenten van de praktijk. Dit meldt Omroep Brabant.
Op het moment bezit Co-Med meerdere huisartsenpraktijken in Brabant. Volgens de organisatie kopen zij praktijken op die anders zouden sluiten. Terwijl patiënten ongelukkig zijn met de service van Co-Med, zien zij zichzelf als de oplossing voor het huisartsentekort. “Juist in de kleinere gemeenschappen, zoals Reusel, is het van belang dat huisartsenzorg overeind blijft”, schrijft Co-Med in een persverklaring. Zij spelen in op het huisartsentekort in Nederland die al jaren speelt.
“Als wij inspringen, dan is er vaak geen andere kandidaat. Dan stopt de praktijk. Dan staan er opeens 2400 mensen op straat zonder vaste dokter”, zei Co-Med vorig jaar tegen Omroep Brabant.
Ontevreden
In Breda hadden zij ook al huisartsenpraktijken ‘gered’, terwijl alle huisartsen omgeruild werden voor ‘waarnemers’. Volgens een assistente daar konden patiënten hier alleen nog spoedzorg krijgen, wat het bedrijf vervolgens ontkende. Inmiddels hebben ze nu wel vaste huisartsen beschikbaar in Breda.
Andere huisartsen zeggen dat het bedrijf juist een financiële motivatie heeft, waarbij ze veel geld verdienen door praktijken met veel patiënten over te kopen. Vervolgens is de kwaliteit van hun zorg miniem. “Ze zeggen dat ze de huisarts ontzorgen. Maar in de praktijk komt het erop neer dat ze zelf niet genoeg huisartsen hebben. Als ze geen arts hebben, dan sluiten ze de praktijk die dag”, zei huisarts Lenneke Fleerakkers. Na tientallen klachten stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een onderzoek in.
Weerstand
Door de klachten in Breda had Co-Med het besluit genomen om de Reuselse huisartsenpraktijk per direct te sluiten. “Omdat Co-Med momenteel door de buitenwereld met een kritische blik wordt gevolgd, kunnen en willen we niet riskeren dat we niet aan alle eisen van goede zorg voldoen.”
Volgens het bedrijf was dit besluit nodig omdat ze geen vervangede huisarts konden vinden. Zij geloven dat dit mede komt door weerstand van omliggende praktijken, die niet met bedrijf willen samenwerken. “Er zijn zeer veel tijd en middelen geïnvesteerd om deze praktijk overeind te houden. De teleurstelling is dan ook groot dat het tot dit besluit heeft moeten komen, mede door de weerstand in de omgeving.”
Co-Med geeft niet op na deze tegenslagen. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel worden praktijken in Bergen op Zoom en Waalwijk ook overgekocht.
Door: Nationale Zorggids