Volgens een voorlopige conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) weten ziekenhuizen niet wat hun artsen bijverdienen in de medische industrie. Na meerdere publicaties van de NOS en Nieuwsuur is hier dieper onderzoek naar gedaan. Dit meldt NOS.
Het Isala-ziekenhuis in Zwolle is één van de ziekenhuizen die strenge regels heeft rondom sponsorgeld, waarbij ongewenste beïnvloeding en omkoping van artsen wordt tegengehouden. Echter kwam in het onderzoek naar voren dat tientallen cardiologen tóch geld kregen van leveranciers van medische hulpmiddelen zonder dat het ziekenhuis ervan af wist.
Inspecteur bezochten verschillende ziekenhuizen waar ze contracten, documenten over bijverdiensten en de controle door ziekenhuisbesturen analyseerden. Ze hebben vastgesteld dat er te weinig gecontroleerd werd op gunstbetoon. Bedrijven leveren hierbij gunsten aan artsen, zodat hun eigen producten meer worden voorgeschreven door de medici.
Plannen
Minister Kuipers wil meer doen om ‘omkoping’ van artsen te voorkomen en komt eind 2023 met een plan om dit aan te pakken. Hij vindt dat de overheid meer moet doen op het gebied van regulering, toezicht en handhaving.
De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer het volgende: "maatregelen vanuit de overheid zijn nodig, omdat in sommige gevallen de maatschappelijke doelstelling van de zorgaanbieder ondergeschikt is gemaakt aan zakelijke of privébelangen van individuen.”
Nieuwe richtlijnen
In zijn plannen wil hij een einde maken aan het huidige Transparantieregister, waarin de betalingen aan zorgverleners vermeld staat. In plaats daarvan wil Kuipers het register wettelijk verplicht maken. Op het moment wordt alles in de sector zelf gereguleerd.
Ook willen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Federatie Medisch Specialisten nieuwe richtlijnen hebben, zodat ziekenhuisbesturen een overzicht hebben van de bv’s en stichtingen van hun medisch specialisten.
De nieuwe regelingen moeten ervoor zorgen dat artsen en ziekenhuizenbesturen transparanter zijn over jaarrekeningen, declaraties en contracten. Nu is dat alleen verplicht voor betalingen aan zorgverleners door leveranciers van medische hulpmiddelen. Later moeten ook de farmaceutische industrie aan deze regeling voldoen.
Door: Nationale Zorggids