Normal_cactus-2556000_960_720

Steeds vaker wordt er gekozen voor mantelzorg. Deze manier van zorg voor chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en andere hulpbehoevenden heeft vaak de voorkeur. Dat komt doordat er al een persoonlijke band is tussen de mantelzorger en de verzorgde. Daarnaast gaat het vaak om langdurige, onbetaalde zorg. Om de hulpbehoevende meer zelfstandigheid te bieden, kan er gekozen worden voor een mantelzorgwoning. Hieronder vind je alles omtrent mantelzorgwoningen.

 

 

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een complete, zelfstandige woning die in de tuin van een bestaande woning wordt geplaatst. Deze woning is bedoeld als apart huishouden met privacy. Hierdoor wonen de hulpgever en de persoon die verzorgd wordt dicht bij elkaar, maar hebben zij wel ieder hun eigen huis. Ouderen kunnen hierdoor langer zelfstandig blijven wonen.

Je kunt een bestaande ruimte, zoals een garage, om laten bouwen tot een mantelzorgwoning. Maar je kunt ook voor een aanbouw aan je bestaande woning kiezen. Tot slot zijn er nog kant-en-klare mantelzorgwoningen die je in de tuin kunt laten plaatsen.

Een antelzorgwoning is vrijwel altijd gelijkvloers, omdat dit toegankelijker is voor mensen met gelimiteerde mobiliteit. In de woning plaatst men alle gemakken van een standaard huis: verschillende kamers, een keuken, badkamer en toilet. De woning is helemaal naar wens in te richten.

Komt de persoon die verzorgd wordt te overlijden, ga je verhuizen of verhuisd de bewoner naar een verpleeghuis? Dan wordt de mantelzorgwoning doorgaans verwijderd, maar dat hoeft niet. Na gebruik is het ook mogelijk om diverse elementen uit de woning te halen, zoals de keuken en badkamer, om zo de ruimte te gebruiken als hobbykamer of logeeropvang. Wanneer de mantelzorg stopt mag het gebouw namelijk niet meer als woning gebruikt worden.

Heb je een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?

Voor een mantelzorgwoning op eigen terrein is een bouwvergunning, ook wel omgevingsvergunning genoemd, niet meer nodig. Dit is alleen noodzakelijk wanneer je in een rijksbeschermd stadsgezicht of monument woont.

Er zijn echter wel enkele regels waar een mantelzorgwoning aan dient te voldoen. Houd bijvoorbeeld rekening met het bouwbesluit, waarin regels staan opgesteld omtrent veiligheid en gezondheid. Aanbieders van kant-en-klare mantelzorgwoningen zorgen er altijd voor dat hun woningen helemaal aan deze regels voldoen. Voor de exacte regelgeving omtrentmantelzorgwoningen in jouw woonplaats kun je contact opnemen met de desbetreffende gemeente.

Een mantelzorgwoning is voor iedereen de perfecte oplossing

Vroeg of laat komen de meeste mensen in aanraking met mantelzorg. Dat kan zijn omdat je mantelzorger wordt voor bijvoorbeeld een kennis of familielid, of wellicht heb je zelf mantelzorg nodig. Voor de verzorger is het zorgen voor een ander persoon een flinke taak met weinig tijd voor privacy. Een mantelzorgwoning kan dan uitkomst bieden. De verzorger hoeft dan niet heen en weer te reizen en kan snel te hulp schieten wanneer dit nodig is. De bewoner van de mantelzorgwoning heeft tevens meer vrijheid en zelfstandigheid.

Ook is het fijn dat de woning helemaal naar eigen wens in te richten is en zo een vertrouwde omgeving vormt. Ze zijn gelijkvloers en alle faciliteiten worden zo ingericht dat ze rollator en rolstoel vriendelijk zijn. De woningen zijn praktisch, ruim en beschikbaar in diverse prijsklassen.

Advies voor het bouwen van een mantelzorgwoning

Het plaatsen van een mantelzorgwoning is mogelijk binnen de daarvoor bestemde kaders. Indien de gemeente er een beleid voor heeft is het nog steeds mogelijk om via pre mantelzorg alsnog mantelzorg aan te bieden. Er is dan geen zorgindicatie nodig. Naast de regels welke gesteld staan onder besluit omgevingsrecht is het raadzaam om het bestemmingsplan er op na te slaan. Ook daarin staan veel van deze weergegeven en kun je zien of er in jouw gemeente een beleid is voor pre mantelzorg.

De complexiteit van het bouwen van een mantelzorgwoning is wel toegenomen gezien de vele uitzonderingen. Het is dan ook aan te raden om een gespecialiseerde aanbieder van mantelzorgwoningen mee te laten kijken in de mogelijkheden. Zij hebben meer kennis op het gebied van de BOR en bestemmingsplannen en kunnen je voorzien van deskundig advies.

Quickscan mantelzorgwoning

Het blijft vaak de vraag of een mantelzorgwoning gebouwd mag worden. Daarom wordt vaak geadviseerd om eerst informatie en advies in te winnen, bijvoorbeeld door middel van een quickscan. Die bestaat uit het bestuderen van de wens van de opdrachtgever en het in kaart brengen van de bestemming van de bouwgrond. Aan de hand van dergelijke gegevens kan een conclusie worden geschreven. Zo weet je van tevoren al of een mantelzorgwoning in jouw omgeving te realiseren is.