Werken in de zorg kan op veel verschillende manieren. In dit artikel zoomen we dieper in op 4 manieren van werken in de zorg:
Werken in de zorg in loondienst
De term zegt het al: wanneer je in loondienst bent, verricht je als zorgprofessional arbeid en daar word jij voor betaald door jouw werkgever. De zorginstelling in dit geval. Iedere maand krijg jij rond dezelfde datum loon op jouw rekening gestort. Dat zorgt voor zekerheid.
Elke maand hetzelfde inkomen, misschien wel een dertiende maand als bonus en ook nog vakantiegeld. Ben je ziek? Dan betaalt de werkgever het loon gewoon door. Na drie contracten voor bepaalde tijd of drie jaar in loondienst is de werkgever verplicht om een contract voor onbepaalde tijd, een vast contract, te geven.
Het is goed om te weten dat er aan werken in loondienst bepaalde voorwaarden zitten. Je hebt een x-aantal vakantiedagen in het jaar, werkt iedere week het vastgestelde aantal uren (de roosteraar bepaalt hoe laat jij begint en klaar bent met werken) en wordt om het weekend bij de zorginstelling verwacht om zorg te verlenen voor de cliënten en patiënten.
Bovenstaande zaken leg je doorgaans samen met je werkgever vast in een arbeidsovereenkomst.
Tot slot, wanneer je in loondienst werkt, betaalt je werkgever over het loon dat hij je betaalt belasting, ofwel loonheffing genoemd.
Het grote voordeel van werken in loondienst: zekerheid. Houd jij van zekerheid? Dan past werken in loondienst bij jou.
Werken in de zorg op uitzendbasis
Werken in de zorg als uitzendkracht is net even anders dan werken in loondienst. Je staat bij een uitzendbureau inschreven dat jou ‘uitleent’ aan de zorginstelling die op dat moment een zorgprofessional nodig heeft. Je komt hierdoor op veel verschillende plekken, maar dit brengt tegelijkertijd ook een zekere kwetsbaarheid met zich mee. Je bent kwetsbaarder, omdat jij als uitzendkracht vaak de eerste bent die weggestuurd wordt wanneer het werk ophoudt. Dit heet een uitzendbeding. Is dit opgenomen in jouw uitzendovereenkomst, dan is opzegging niet nodig. Daarom krijg je als uitzendkracht ook alleen loon over gewerkte uren.
In de uitzendbranche praat je vaak over fases. Fase A duurt maximaal 78 weken, in deze periode geldt ook het uitzendbeding. Daarna volgt fase B waarin aan de uitzendkracht gedurende vier jaar maximaal zes tijdelijke contracten mogen worden verstrekt. Hierna heeft een uitzendkracht recht op fase C: de periode van een vast contract.
Hoe zit dat nu met uitbetalen bij ziekte? Een uitzendkracht die een uitzendbeding in zijn overeenkomst heeft, verliest direct zijn werk. Na één of twee dagen is er recht op een ziektewetuitkering. Geen uitzendbeding? Dan betaalt het uitzendbureau vanaf de eerste of tweede ziektedag het loon door. Dit staat in de cao of de getekende overeenkomst.
Het grote voordeel van werken als uitzendkracht: je werk is afwisselender vergeleken met het werken in loondienst. Dit brengt wel meer kwetsbaarheid met zich mee.
Werken in de zorg via detachering
Een vraag die je misschien hebt is: zijn een gedetacheerde zorgprofessional en uitzendkracht niet gewoon hetzelfde, maar past de naam gewoon bij deze tijd? Nee, zo simpel ligt het niet. Werken als gedetacheerde zorgprofessional is wel degelijk anders dan werken als uitzendkracht. De overeenkomst zit hem erin dat je ook een kijkje in veel verschillende keukens krijgt, zoals bij een uitzendkracht.
Detachering houdt net als bij uitzendconstructies in dat een bedrijf personeel aan een ander bedrijf uitleent. De gedetacheerde werknemer staat op de loonlijst van de detacheerder, maar wordt vaak voor langere periode ‘uitgeleend’ aan een zorginstelling.
Het grote verschil zit hem in de arbeidsvoorwaarden, die zijn vaak beter als gedetacheerd zorgprofessional. Je kunt namelijk niet zomaar worden ontslagen, gaat vaak voor een langere periode bij een zorginstelling aan de slag, krijgt maandelijks uitbetaald in plaats van per uur en sommigen mogen zelfs een leaseauto rijden.
Het grote voordeel van werken als gedetacheerde zorgprofessional: je profiteert van de vrijheid van een zzp’er, met de zekerheid van iemand in loondienst.
Werken in de zorg als zzp’er
Wil je écht alle vrijheid van de wereld, houd je tegelijkertijd ook van uitdaging en kun je prima omgaan met een stukje onzekerheid? Dan schuilt in jou een zzp’er in de zorg. Als zzp’er bepaal je zelf waar en wanneer je werkt en wat jouw uurtarief is. Als zzp’er in de zorg profiteer jij van veel vrijheden. Zo hoef je bijvoorbeeld aan niemand verantwoording af te leggen als jij een dag niet werkt. Er zitten daarnaast ook veel fiscale voordelen aan het werken als zzp’er in de zorg, zoals:
Aan die laatste aftrekpost zit wel een vereiste: als zzp’er moet jij minimaal 1225 uur in een kalenderjaar aan je onderneming werken. Dat kan in de vorm van administratie, scholing, reistijd en natuurlijk facturabele uren, ofwel de uren die je daadwerkelijk hebt gewerkt bij een zorginstelling.
Het grote voordeel van werken als zzp’er in de zorg: je bepaalt veel zelf en profiteert van veel vrijheden.
De andere kant van de medaille van een leven als zzp’er is dat dit ook veel onzekerheid met zich meebrengt. Het zou zomaar kunnen dat er periodes zijn waarin opdrachtgevers niet om jou staan te springen. Niet werken betekent geen inkomsten. En de administratie? Die is voor jouw rekening, tenzij je een boekhouder hebt die alles voor jou regelt.
Kortom, er zijn meer manieren van werken in de zorg dan je wellicht op het eerste gezicht denkt.
Dit artikel is geschreven door PIDZ, een servicebureau voor zzp’ers in de zorg.