Mondhygiënisten vragen aandacht voor een gezonde mond

Van maandag 14 tot en met zondag 20 maart 2022 vindt de tiende editie van de Week van de Mondhygiënist plaats. Tijdens deze landelijke campagneweek vragen beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en de aangesloten mondhygiënisten aandacht voor het belang van een gezonde mond en voor het werk van de mondhygiënist. Dat meldt ANP Expert Support. 

Het thema van dit jaar is: Hoe gezond is jouw mond? Een gezonde mond heeft geen bloedend tandvlees, geen gaatjes in tanden en kiezen, en geen vieze geur. Toch komen deze vervelende ongemakken in je mond vaker voor dan je denkt en kunnen ze van invloed zijn op bijvoorbeeld je sociale contacten. Door middel van een online test op weekvandemondhygienist.nl kan het Nederlandse publiek checken hoe gezond hun mond is, en kennismaken met het werk van de mondhygiënist. Deelnemende mondhygiënisten organiseren in het gehele land op verschillende locaties activiteiten, en geven voorlichting over mondgezondheid en de essentiële zorg die ze leveren.

Voorkomen in plaats van genezen

Preventie is het vertrekpunt voor de zorg die mondhygiënisten leveren. De meeste problemen in de mond zijn namelijk met goede zelfzorg en een bewust eet- en drinkpatroon te voorkomen. Het eten of drinken van producten met suiker zorgt voor de vorming van tandplak op je tanden en kiezen. Bacteriën in tandplak zetten suikers om in zuur dat het tandglazuur aantast. En daardoor kunnen gaatjes ontstaan. Heb je eenmaal gaatjes in het gebit, dan is hiervoor levenslang onderhoud nodig en dat brengt een hoop kosten met zich mee. Tandplak kan ook voor tandvleesontsteking zorgen. Je merkt dit omdat het tandvlees dan bloedt. Beter dus om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen. Mondgezondheid start daarom bij de doorbraak van de eerste melktand en zelfs nog daarvoor door voorlichting aan de toekomstige ouders. Vanaf dat moment kunnen ouders en kinderen worden begeleid door een mondhygiënist.

Preventieve zorg mondhygiënist

Mondhygiënisten hebben een hbo-opleiding gevolgd en helpen mensen een gezonde mond te krijgen en vooral te behouden. Ze houden de mondgezondheid in de gaten, geven advies en grijpen in wanneer de eerste mondproblemen zich aandienen. Ook zijn ze opgeleid om bijvoorbeeld parodontitis (ernstige tandvleesontsteking), halitose (slechte adem) en cariës (beginnende gaatjes) te diagnosticeren en te behandelen. De mondzorg door de mondhygiënist is zonder verwijzing toegankelijk en wordt tot 18 jaar vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Boven de 18 jaar wordt er vergoed afhankelijk van de aanvullende tandartsverzekering.

Samenwerking

Wanneer nodig, werkt een mondhygiënist samen met andere zorgprofessionals om patiënten de meest passende zorg te kunnen geven. Bijvoorbeeld met de tandarts. Mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen, terwijl de tandarts over het algemeen juist beschadigde tanden en kiezen repareert. Een mondhygiënist werkt ook samen met de huisarts, diëtist, fysiotherapeut, logopedist, verloskundige en apotheker.

Dagelijkse verzorging

Wat kun je zelf doen om je mond gezond te houden? In ieder geval twee keer per dag je tanden poetsen met een fluoridetandpasta. Daarnaast is het belangrijk ook de tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen met bijvoorbeeld een rager of stoker. Water drinken in plaats van vruchtensap of frisdrank, en het aantal eetmomenten tot maximaal zeven keer per dag beperken helpen gaatjes tegen te gaan. Toch kunnen problemen in je mond ontstaan die je zelf niet weg kunt poetsen. Een ontsteking van je tandvlees bijvoorbeeld. Of het verlies van kaakbot. Beide problemen kunnen plaatsvinden zonder dat je het door hebt, omdat je geen pijn voelt. Minimaal één keer per jaar een mondhygiënist bezoeken, naast je bezoek aan de tandarts, helpt dit soort verborgen problemen te voorkomen. Tijdens het bezoek kom je te weten hoe het er met de kwaliteit van je tandvlees voor staat en krijg je een individueel advies over mondverzorging. Ook ziekten en medicijnen kunnen van invloed zijn op je mond. Veel medicijnen hebben namelijk als bijwerking dat de mond droger wordt. Daardoor kunnen sneller ontstekingen aan het tandvlees of gaatjes in het gebit ontstaan. Het is daarom belangrijk om eventueel medicijngebruik en het ziekteverloop altijd met je mondzorgverlener te bespreken.

Door: Nationale Zorggids