Beroepsorganisaties voor anesthesiemedewerkers en operatieassistenten roepen minister Kuipers van Volksgezondheid op om iedereen in deze beroepsgroepen een BIG-registratie te geven. Anesthesiemedewerkers en operatieassistenten worden nu alleen in het register opgenomen met verpleegkundige vooropleiding. Ongeveer de helft heeft zo’n vooropleiding. Dit meldt Skipr.
Ongeveer 50 procent van de anesthesiemedewerkers en operatieassistenten staat momenteel in het BIG-register, dankzij een verpleegkundige vooropleiding. Hun titel is dus beschermd. Voor de andere helft geldt dat zij geen beschermde verpleegkundige titel mogen voeren, ondanks dat ze hetzelfde werk doen met dezelfde competenties.
Nu minister Kuipers heeft besloten om de Bachelor Medisch Hulpverlener onder de Wet BIG te laten vallen, willen de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiemedewerkers (NVAM), de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten en NU’91 dat Kuipers dit ook voor alle operatie- en anesthesiemedewerkers doet.
Aantoonbaar bekwame ook aantoonbaar bevoegd maken
“Dagelijks worden voorbehouden handelingen, al dan niet geprotocolleerd, zelfstandig uitgevoerd door operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. Dit gebeurt zonder tussenkomst of bijzijn van een arts, zonder dat dit goed is vastgelegd in de Wet BIG”, legt Remko ter Riet van de NVAM uit. En dat is onwenselijk, stelt hij. En dat vindt ook NU’91. Voorzitter Stella Salden stelt dat het niet meer dan logisch is dat aantoonbaar bekwame medewerkers in de operatiekamer ook bevoegd worden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky