Gemeenten opgeroepen meer aandacht te hebben voor huisvesting huisartsen
Huisartsen kunnen geen extra personeel aannemen omdat ze hier onvoldoende praktijkruimte voor hebben. Het blijkt voor huisartsen zeer lastig om hun praktijk uit te breiden of een nieuwe praktijkruimte te vinden, middenin de wijk. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder ruim 1.800 huisartsen, meldt Trouw.
Het onderzoek van de huisartsenvereniging laat zien dat een tekort aan huisartsen te linken is aan huisvestingsproblemen. Huisarts willen wel nieuwe patiënten aannemen, maar 43 procent kan dat niet vanwege de ongeschikte praktijkruimte. 40 procent wil wel nieuw personeel aannemen, maar kan dat niet vanwege problemen met de huisvesting.
Huisartsen zijn blij dat er geïnvesteerd wordt in de huisartsenopleiding, maar hierdoor lopen ze wel tegen nieuwe problemen aan: de ruimte. Huisartsen kunnen studenten alleen in huis halen, als daarvoor een extra praktijkruimte beschikbaar is. En dat is te vaak niet het geval. Huisartsen hebben bovendien ruimte nodig voor meer patiënten en uitbreiding met een praktijkondersteuner of extra huisarts en zonder die ruimte daarvoor moeten ze soms een patiëntenstop instellen. De LHV vreest ervoor dat dit in de toekomst vaker gebeurt.
Volgens voorzitter Mirjam van ’t Veld van de LHV spelen gemeenten in belangrijke rol in het tegengaan hiervan. Gemeenten die plannen hebben om nieuwe woningen te bouwen, moeten er rekening mee houden dat de huisarts ook een plek in die nieuwe wijk krijgt. “Dat doe je door betaalbare panden neer te zetten voor maatschappelijke voorzieningen. Let daarop, is de oproep die wij aan gemeenten, het Rijk en de minister willen doen.”