Huisarts voor tuchtrechter omdat patiënt eerst coronatest moest doen
Voorafgaand aan een huisbezoek wilde een arts uit het Groningse Wildervank dat een patiënt, een 32-jarige man met meervoudige beperkingen een zeldzame spierziekte, zich testte op corona. Hij moet zich verantwoorden voor het tuchtcollege voor de gezondheidszorg, want de zieke man overleed de dag erna. Dit meldt RTV Noord.
De Wildervankse arts was niet de eigen huisarts van de patiënt in Veendam. Hij nam waar voor in totaal vier huisartsen. Bezorgde ouders van de 32-jarige man belden naar hun eigen praktijk maar die verbond door naar de waarnemer. Hij hoorde zijn assistent praten over kortademigheid, zonder hoesten of verhoging. “Volgens het beleid stelde ik eerst een coronatest voor”, aldus de huisarts tegen het tuchtcollege.
Zorgelijk lage saturatie
Hoewel het ’s avonds iets beter ging met de patiënt, ging het de volgende dag plots heel slecht. In het ziekenhuis kwam hij te overlijden en dat kom deels doordat de waarnemend huisarts niet doorvroeg over de situatie, stellen de klagers. Volgens de ouders had hij alert moeten zijn op het feit dat de ouders van een volwassen man met meervoudige beperkingen en een zeldzame spierziekte het noodnummer belden. Bovendien stellen de ouders dat zij een zorgelijk lage saturatie (laag zuurstofgehalte) maten bij hun zoon. De huisarts zegt hier niets over te weten. Volgens de assistente van de Veendamse praktijk, had zij die gegevens in het systeem gezet, maar de arts zegt daarvoor geen code te hebben gehad.
Het tuchtcollege voor de gezondheidszorg doet op 25 januari een uitspraak.
Door: Nationale Zorggids