Zorg capaciteit verhogen

Het Outbreak Management Team is door ic-artsen gevraagd om bij te dragen aan een structurele oplossing voor de zorgproblematiek. Al enkele jaren draaien zorgmedewerkers dubbele diensten, moeten zij bijspringen op andere afdelingen en lopen ze op hun tandvlees. Zo erg zelfs, dat men steeds vaker met een burn-out thuis komt te zitten. Een ongewenste situatie die vraagt om krachtige oplossingen. Maar, wat kunnen werkgevers zelf al doen om de druk op de zorg te verlagen?

Capaciteitsproblemen oplossen

Het grootste knelpunt ligt volgens ic-artsen bij de chronische onderbezetting in de volle breedte van de zorg. Niet alleen op de ic, waar de laatste jaren fors is gesneden in het aantal bedden, maar ook op andere afdelingen merkt men inmiddels dat onderbezetting de geboden zorg in negatieve zin beïnvloedt. De ic-afdelingen en ook overige onderdelen van het ziekenhuis hebben een grote behoefte aan meer handen aan het bed.

Echter, wanneer de overheid nu besluit te investeren in de zorg, dan zal het nog enige tijd duren voordat er concrete resultaten zichtbaar worden. Dit roept de vraag op: wat kunnen werkgevers doen om nu en in de toekomst de gevolgen van een capaciteitsprobleem te beperken? 

Investeren in alternatieven voor de zorg

Het vinden van personeel kan een behoorlijke opgave zijn. Waar haal je in deze tijd nog de juiste mensen vandaan? De sollicitatieprocedures kosten werkgevers vaak onnodig veel tijd, welke zij beter kunnen investeren in het interne proces. Om adempauze te bieden aan werkgevers, bestaan daarom diverse regelingen die het wervingsproces vergemakkelijken. Zo kan in de fase van ‘werving en selectie’ al ingesprongen worden door de Werkgeversservicepunten (WSP). Zij nemen de regie over werving en selectie, waardoor doorstroming sneller kan plaatsvinden.

Ook bieden de WSP alternatieven die direct een bijdrage kunnen leveren aan kwalitatief goede zorg. Wist je namelijk dat het aanbieden van een proefplaatsing mogelijk is, en dat dit ook financieel aantrekkelijk kan zijn voor werkgevers? Zij kunnen bij een proefplaatsing, hetgeen toch een investering vraagt van de organisatie, een beroep doen op loonkostensubsidie. De risico’s blijven daarmee beperkt, en je beschikt als werkgever direct over het gewenste personeel. Tenminste, zo zou het er in de praktijk uit moeten komen te zien.

Leerwerktrajecten aanbieden

Ook kan een werkgever het leerwerktraject frequenter inzetten. Doelgroepen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, krijgen hiermee een kans om zichzelf te bewijzen. Het gaat bijvoorbeeld om genaturaliseerde Nederlanders, 50 plussers en enthousiaste jongeren. Doelgroepen die staan te popelen om (weer) aan de slag te gaan. En de mogelijkheden voor werkgevers zijn aanzienlijk. In samenwerking met het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam gaat de werkgever aan de slag om nieuw personeel te werven.  

Veranderingen in zorg blijven nodig

Veranderingen, of beter gezegd investeringen in de zorg blijven nodig. Het aantrekkelijk maken van werken in de zorgsector, onder meer door verbeterde cao-afspraken, kan een nieuwe instroom van zorgmedewerkers teweeg brengen. Werkgevers, overheid en diverse instanties moeten hierop de krachten bundelen.