De arbeidsmarkt trekt weer aan, en dat is goed nieuws voor werkzoekenden. Je kunt in vrijwel alle disciplines aan het werk. Dat is belangrijk, want de vraag naar zorgpersoneel is ongewijzigd groot. Ben je net afgestudeerd, of sta je op het punt om een hbo-studie in de richting van de gezondheidszorg af te ronden, dan heb je dus voldoende keuzemogelijkheden. Waar liggen jouw kansen als hbo’er in de zorg?
Werken in de zorg vereist een gerichte opleiding
De zorgsector is erg breed. Wil je in de zorg werken, dan word je min of meer verplicht om jezelf na een hbo-opleiding te specialiseren in een bepaalde richting. Specialiseren kan bijvoorbeeld in de richting van psychologie, verzorging of gehandicaptenzorg. Vakgebieden waar vrijwel altijd wel vraag is naar personeel. Specialisaties worden voor een groot deel aangeboden binnen de hbo-opleiding, maar deze zijn niet altijd toereikend in de vraag vanuit zorginstellingen. Om de gewenste expertise ‘eigen te maken’, moet je ook op de werkvloer bijleren. Dat kan op verschillende manieren.
Een laagdrempelige manier om binnen de zorg snel en efficiënt deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces, is door middel van het leerwerktraject. Dit is eveneens een interessante optie voor werkgevers in de zorg. Vacatures die langdurig openstaan vormen een bottleneck, zeker binnen de zorg. Waarom vacatures langer dan gebruikelijk openstaan, dat verschilt per situatie. Wanneer werkgevers evenwel niet de geschikte persoon voor de functie weten te vinden, dan is het aantrekkelijk om een nieuwe methode te verkiezen in de vorm van een leerwerktraject.
Huidig personeel omscholen
Beschik je wel over voldoende personeel, maar bezitten zij niet de gewenste specialisatie? Dan kan je er als werkgever ook voor kiezen om je eigen personeel om te scholen in de richting van de vacante functie. Wel moet je als zorginstelling personeel ter beschikking stellen, waardoor de arbeidsproductiviteit kan dalen, terwijl je ook opleidingskosten maakt. Om het risico tijdens een dergelijk traject op beide gebieden zo laag mogelijk te houden, kom je als werkgever in aanmerking voor loonkostensubsidie. Voor het verlies aan arbeidsproductiviteit word je als zorginstelling dan (deels) gecompenseerd.
Loonkostensubsidie helpt werkgevers om personeel in dienst te nemen of houden. Een WSP-adviseur komt langs op de werkplaats en gaat met werkgevers aan tafel om de slimme personeelsoplossingen te bespreken. Wanneer sprake is van een sterk en stevig gefundeerd plan, dan krijg je als werkgever direct te horen welke subsidiemogelijkheden er bestaan binnen de gegeven situatie.
Personeelstekorten in de zorg effectief oplossen
Als we in de afgelopen jaren iets hebben gezien, dan is het wel het risico dat een personeelstekort in de zorg met zich meebrengt. Werkgevers staan voor de grote uitdaging om personeel enerzijds aan te nemen, en anderzijds op een juist niveau op te leiden. Daarvoor bestaan diverse mogelijkheden, welke werkgevers ondersteunen op financieel en technisch gebied. Ontdek hoe dat zit in de regio Midden-Holland.