Normal_pexels-vidal-balielo-jr-4005600

Een tekort aan anesthesiologen in ziekenhuizen heeft ervoor gezorgd dat 25 procent van de bevallende vrouwen die in de afgelopen 2 jaar om een ruggenprik vroeg, te laat of helemaal geen ruggenprik kreeg. Van de 10.000 door EenVandaag en Ouders van Nu bevraagde moeders, vroegen 1.600 om een ruggenprik tijdens hun bevalling. Dit meldt EenVandaag. 

Ruggenprikken mogen alleen gegeven worden door anesthesiologen en hebben alleen zin als de bevalling zich nog in een vroeg stadium bevindt. Een ruggenprik kan het persen namelijk bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat vrouwen die hierom vragen, tijdig hun prik krijgen. In 25 procent van de gevallen kwam deze te laat of helemaal niet. 61 procent gaf aan heel even op het spuitje te moeten wachten of kreeg deze direct.
Duizenden vrouwen moeten jaarlijks wachten tot een anesthesioloog beschikbaar is om een ruggenprik te geven. Een vrouw vertelt dat er een wachtrij was en dat zij uren moest wachten op haar prik. “Ze kampten met onderbezetting, werd mij verteld.”

Helemaal geen anesthiosoloog 

In verschillende delen van het land was op bepaalde dagdelen helemaal geen anesthesioloog beschikbaar voor bevalling. Zo was er in het ziekenhuis waar een ondervraagde vrouw beviel in de avonden nooit een anesthesioloog aanwezig voor de kraamafdeling. Door het uitblijven van de ruggenprik door het personeelstekort, hebben veel vrouwen een slechtere ziekenhuisbevalling gehad dan waarop ze hadden gehoopt. Ze denken er daarom liever niet aan terug.

In sommige gevallen praten vrouwen over een traumatische ervaring:“Eerst probeerde de verloskundige me om te praten en toen ik uiteindelijk een ruggenprik mocht, kwam ik in een wachtrij. Uiteindelijk was het te laat, nadat ik uren lag te vergaan van de pijn. Ik heb er een trauma aan overgehouden.”

Vooraf aangeven

Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen pleit ervoor dat vrouwen  voor de bevalling moeten kunnen aangeven dat ze een ruggenprik willen, ook als er geen sprake is van medische noodzaak. Ze vinden het belangrijk dat de vrouw de keuze hiervoor blijft houden.

Door: Nationale Zorggids