Normal_normal_ok_operatiekamer_chirurgie_arts_assistent

Veertien beroepsverenigingen van artsen en ander medisch personeel hebben een brandbrief geschreven aan zorgministers Tamara van Ark en Hugo de Jonge en aan de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en beroepsvereniging V&VN. Zij maken zich zorgen over het gebrek aan een plan en landelijke regie voor het inhalen van zorg voor zo’n 140.000 patiënten. Dit meldt RTL Nieuws. 

Volgens Jaap Bonjer, chirurg bij het Amsterdam UMC, hebben ziekenhuizen meer capaciteit nodig om de zorg in te halen. “Er moet nu gehandeld worden. Er zijn meer dan genoeg specialisten, die kunnen allemaal helpen. Ook specialisten die het niet zo druk hebben, omdat hun patiënten onderaan staan qua urgentie.” Geneeskundestudenten zouden ook ondersteuning kunnen bieden om de wachttijden in de zorg op te lossen. In het Amsterdam UMC hebben 150 studenten laten weten hiertoe bereid te zijn.

Zelfstandige klinieken

Volgens Bonjer zijn ook zelfstandige klinieken prima in staat om te ondersteunen, omdat daar geen sprake is van personeelstekort. “Het is goed denkbaar dat het personeel van deze klinieken wordt ingezet in de ziekenhuizen, om de uitgestelde zorg te ondersteunen”, schrijven de veertien beroepsverenigingen. Volgens hen is centrale regie noodzakelijk voor succesvolle inhaalzorg. Daarna kunnen er regionale afspraken worden gemaakt.

Door: Nationale Zorggids