Normal_week_van_de_mondhygienist

Recent onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde laat zien dat de coronacrisis en lockdown direct impact hebben op de mondgezondheid van jonge kinderen. Opvallend genoeg gaven volwassenen aan dat hun mondgezondheid en gebitsverzorging zo goed als gelijk is gebleven. Maar bij jonge kinderen is dat zeker niet het geval, wijst project Gigagaaf uit. Dit meldt NVM-mondhygiënisten. 

Door de coronapandemie werken veel ouders thuis. Zij hebben daardoor noodgedwongen hun eigen werk en bezigheden moeten combineren met de zorg en het thuisonderwijs van de kinderen. Daar komt nog eens bij dat de dagelijkse structuur tijdens de lockdown bij veel gezinnen ontbrak toen kinderen niet meer naar school gingen.

Veel ouders geven aan dat zij hierdoor tandenpoetsen bij hun kinderen vaker zijn vergeten of hebben overgeslagen. Wat de respondenten aangaven is dat hun kinderen iets vaker iets te snoepen kregen en vaker limonade, sap of fris dronken. Factoren die resulteren in het ontstaan van gaatjes, tandvleesproblemen en slechte adem.

Kinderen kunnen zelf hun mond niet schoonhouden

Kinderen zijn voor hun mondverzorging afhankelijk van hun ouders. Wetenschappers hebben aangetoond dat kinderen tot 10 jaar nog niet voldoende motoriek hebben om hun eigen gebit goed schoon te houden.

Week van de Mondhygiënist

Deze hele week is de Week van de Mondhygiënist, georganiseerd door beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en haar aangesloten leden. In deze week staat het belang van een frisse en gezonde mond centraal. Kinderen (en volwassenen) kunnen de hele week een bezoek brengen aan een NVM-mondhygiënist. Speciaal voor de Week van de Mondhygiënist openen leden hun praktijk voor een gratis consult.

Mondzorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit basispakket

Tot 18 jaar wordt een bezoek aan de mondhygiëniste volledig vergoed vanuit de basisverzekering en is het voor ouders dus kosteloos.

Door: Nationale Zorggids