De ziekte van Parkinson heeft een enorme impact op iemands leven. Na de diagnose vinden veranderingen plaats, zowel voor de persoon zelf als voor de direct omgeving, sociale contacten en op het werk. Van de impact van Parkinson op het werk zijn weinig mensen zich bewust. Sommigen realiseren zich niet dat ook bij veertigers, vijftigers en zestigers de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Anderen hebben weinig besef dat symptomen die voorkomen bij Parkinson een negatief effect kunnen hebben op het werk.
Hoe Parkinson het werken kan belemmeren
Parkinson veroorzaakt meer dan alleen motorische symptomen. Naast klachten als trillen, traagheid en stijfheid gaat de ziekte ook gepaard met een hele reeks aan niet-motorische symptomen. Denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen, stemmingsproblemen, pijn, geheugen- en aandachtsproblemen. Mensen met Parkinson kunnen het daarom lastig vinden om bepaalde fysieke en cognitieve taken op het werk uit te voeren.
Zo kan iemand bijvoorbeeld moeite hebben om tijdens het werken het overzicht te houden, het lastig vinden om beslissingen te nemen en om te gaan met groepsdruk. Mensen met Parkinson kunnen daarnaast op het werk problemen hebben met het uitvoeren van bepaalde bewegingen, zoals opstaan uit een stoel, schrijven of typen.
Omgaan met Parkinson op het werk
Voor iemand met Parkinson die merkt dat het werken lastiger gaat of dat het werk uitputtend is, kan het verstandig zijn om deskundige hulp in te schakelen. Zo kan bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige, loopbaancoach, of re-integratiebegeleider hem of haar helpen om zo lang mogelijk naar wens en vermogen te blijven werken. Daarnaast krijgen werkende mensen met Parkinson vroeg of laat te maken met een bedrijfsarts. Hij of zij helpt onder andere bij het vinden van aanpassingen op de werkplek en in de functie, geeft advies over hoe om te gaan met Parkinson op het werk en wat iemand het beste kan doen richting zijn of haar werkgever en collega’s.
Veelgestelde vragen over Parkinson en werken
Wanneer kunnen mensen die Parkinson hebben het beste een bedrijfsarts inschakelen? Kan dat ook preventief, als er nog geen sprake is van verzuim? Is de werkgever dan ook gelijk op de hoogte van de ziekte? Wat als werken niet meer mogelijk is? Welke uitkeringen zijn er voor mensen die Parkinson hebben en arbeidsongeschikt raken? En wanneer kunnen deze uitkeringen worden aangevraagd? De antwoorden op deze en andere vragen leest u op de website Verder Met Parkinson.
NL-NEUP-200106