22 januari 2021 om 10:17
< 1 min lezen

Expertisecentrum Drakentemmers voor traumabehandelaars gelanceerd

Om intergenerationele overdracht bij slachtoffers van huiselijk geweld te voorkomen, is donderdag 21 januari het expertisecentrum Drakentemmers gelanceerd. Dit is een platform waar behandelaren hun expertise op het gebied van traumabehandeling na huiselijk geweld kunnen versterken, meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Kinderen en volwassenen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling kampen van met trauma-gerelateerde klachten. Deze klachten zijn van grote invloed op de ontwikkeling van veilige gehechtheid tussen kind en ouder en daarmee op de totale ontwikkeling van het kind.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat traumabehandeling en/of gehechtheidsinterventies deze klachten kunnen verminderen, evenals de kans op herhaald slachtofferschap. Ook kan behandeling voorkomen dat kinderen plegers worden als ze volwassen zijn.

Toch krijgt maar een deel van de kinderen en ouders behandeling aangeboden. Er is namelijk een groot gebrek aan gespecialiseerde behandelaars op het gebied van trauma en gehechtheid, die kunnen werken met slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Expertiseplatform Trauma & Gehechtheid

Om de expertise op het gebied van trauma en gehechtheid te vergroten, is Drakentemmers opgericht, een online expertiseplatform voor (aankomende) behandelaren trauma en gehechtheid. Zij kunnen hier informatie, onderzoeken en praktijkkennis vinden over traumabehandeling bij kinderen en volwassenen die te maken hebben (gehad) met structureel huiselijk geweld.

Ook biedt het platform een integraal trainingsaanbod voor trauma- en gehechtheidsbehandelaars en de mogelijkheid van supervisie en intervisie. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid van matching van vraag en aanbod van behandelaars en instellingen waar gespecialiseerde behandelaars nodig zijn (in vrouwenopvang, maatschappelijke opvang, MDA++).

Drakentemmers is een initiatief van Blijf Groep, Altra, de Jeugdzorg Academie en zes regio’s van Geweld hoort nergens thuis (Alkmaar/West-Friesland, Amsterdam-Amstelland, Flevoland, Kennemerland, Kop van Noord-Holland en Zaanstreek-Waterland).

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • GGZ

    Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen

    Gisteren om 14:22
    • GGZ

    Oom van door Michael P. vermoorde Anne Faber schrijft boek over tbs

    Gisteren om 08:25