Het aantal verwijzingen dat huisartsen konden uitschrijven naar de ziekenhuiszorg en de ggz is opnieuw lager dan verwacht zonder corona-uitbraak. Vorige week was dat voor de ziekenhuiszorg 76 procent van het verwachte aantal verwijzingen zonder corona-uitbraak. Het totaal aantal gemiste verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken is daarmee opgelopen tot 954.000. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.
Dat huisartsen minder verwijzingen uitschrijven, hoeft niet te betekenen dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat klachten vanzelf over gaan. De oproep blijft om contact op te nemen met de huisarts bij gezondheidsklachten.
Inhaalslag
In september vond er in de ziekenhuiszorg nog een inhaalslag plaats, het aantal patiënten dat behandeld werd was 19% hoger dan in september 2018 en 2019. De grootste stijging in het aantal patiëntcontacten is te zien bij urgente zorgvragen en in academische ziekenhuizen. In de ziekenhuiszorg is dit echter niet voldoende geweest om wachtlijsten weg te werken voor niet-urgente zorg. De wachtlijsten blijven bijvoorbeeld stijgen voor een knie- en heupvervanging.
Verwijzingen naar oncologie en ggz
Het aantal verwijzingen naar oncologie zijn behoorlijk gedaald, 18 procent minder dan het verwachte aantal. Cijfers laten zien dat een groot deel van de uitgestelde oncologische zorg deze zomer is ingehaald. Huisartsen hebben vorige week naar schatting 92% van het verwachte aantal verwijzingen kunnen doen naar de geestelijke gezondheidszorg. Daarmee loopt het aantal gemiste verwijzingen sinds de corona-uitbraak in maart op tot 75.000. Wel is het percentage gemiste verwijzingen iets minder hoog dan vorige week.
Langdurige zorg
Uit cijfers blijkt dat de tweede golf tot begin oktober er niet voor zorgde dat het sterftecijfer onder mensen met een Wlz-indicatie steeg, zoals in het voorjaar het geval was. Sinds 20 september strijgt het aantal afgegeven indicaties voor Wlz-zorg. Het aantal lege bedden in verpleeghuizen neemt af, begin oktober waren er 1477 lege bedden. De bezettingsgraad verschilt per regio.
Door: Nationale Zorggids