Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren flink gestegen. Die ontwikkeling heeft een aantal verklaringen: het zzp-schap geeft een bepaalde mate van vrijheid, en normaliter heb je als zelfstandige ook meer in te komen wanneer je bij verschillende werkgevers actief bent. Met het oog op een mogelijke tweede coronagolf verkeert de zorgsector op dit moment in onzekerheid. Wat zijn de gevolgen als bedrijven straks verkiezen de druk intern op te vangen door hun eigen werknemers overuren te laten draaien, en welke rol is er voor de zpp’er weggelegd?
Veel werk en weinig onzekerheden als zelfstandige
Een zzp’er in de zorg is een zelfstandig ondernemende zorgprofessional die eveneens kiest voor het verlenen van zorg, maar dan onder eigen verantwoordelijkheid. De tekorten aan geschoold personeel in de zorg zijn groot, en daar maken zzp’ers handig gebruik van. Tegelijk is er sprake van een nieuwe tendens binnen de zorg. Waar eerst de onzekerheden lagen bij de administratieve lasten, daar spreken we nu van een crisis waarbij zorgbedrijven misschien in de toekomst wel geen zzp’ers meer willen inhuren. Als het financieren van je eigen personeel al een grote opgave is, waarom zou je dan wel extra zzp’ers aantrekken?
Detachering van zzp'ers
Zomer, dé periode waarin de vraag naar zelfstandigen enorm is. Veel vaste zorgprofessionals zijn namelijk op vakantie, en deze plekken worden vaak ingevuld door zelfstandigen. Echter is dit jaar in diverse opzichten bijzonder. Door de enorm grote druk op de zorg, is het ziekteverzuim een stuk hoger dan voorgaande jaren. Het gevolg hiervan is meer verzuim onder het vaste personeel. Een vicieuze cirkel welke gevaren met zich meebrengt voor het niveau van de zorg. Het ziekteverzuim ligt normaal gesproken rond de 4 tot 5 procent, maar nu wordt er zelfs over een verdubbeling van dat percenage gesproken. Het zorgpersoneel was al vermoeid, en veelal komt men zelfs vermoeid terug van een (welverdiende) vakantie. En dan te bedenken dat deze crisis nog een langere tijd effect zal hebben op de zorg, met alle gevolgen van dien. Hoe houden ziekenhuizen, en vooral personeel, het hoofd boven water zonder het inhuren van een derde partij? Wij, van Contra Zorgbemiddeling, zorgen graag voor flexibele arbeidskrachten om bezettingsproblemen te verhelpen.
Tijdig anticiperen op nieuwe corona golf
Waarom worden instellingen, mede door toedoen van de overheid, ontmoedigd om zzp’ers in dienst te nemen? De meeste ervaringen tussen zorginstellingen en zzp’ers worden als bijzonder positief ervaren, waardoor dit gezien mag worden als volwaardig alternatief op een vast dienstverband. Met het einde van de zomerperiode in zicht, moeten knopen worden doorgehakt. Als zorginstellingen eigen personeel gaan gebruiken om de wildgroei aan diensten te vullen, dan is er voor zzp’ers geen rol weggelegd, terwijl het eigen personeel oververmoeid raakt door de continue stroom aan patiënten. Je kunt zeggen 1 + 1 is = 2, maar toch steekt de overheid hier een stokje voor. Waarom wordt juist in deze tijd het gebruikmaken van zorg zzp’ers afgeraden, terwijl ze een groot vangnet vormen voor het vermoeide vaste personeel? Het is hierin denk ik belangrijk om tijdig te schakelen, en voor vast zorgpersoneel verlichting te brengen waar mogelijk.
Voor zorginstellingen die nu extra hulp nodig hebben vragen wij deze maand geen bemiddelingskosten. Bij interesse bel: 085-2006782 of klik hier voor het contactformulier