Nijntje Sikkelcelfonds

Als ambassadeur van het Sikkelcelfonds, zet nijntje zich in om de strijd tegen sikkelcelziekte een steuntje in de rug te geven. Ook jij kunt helpen met de aanschaf van speciale nijntje producten, waarvan de opbrengst naar onderzoek naar een genezing van sikkelcelziekte gaat.   

Jaarlijks worden er wereldwijd driehonderdduizend kinderen geboren met sikkelcelziekte. Zonder behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. Om hen een betere kans op genezing te geven, is onderzoek naar deze pijnlijke, erfelijke bloedziekte nodig. Helaas is sikkelcelziekte onbekend bij velen, waardoor er decennialang te weinig geld beschikbaar gesteld is voor onderzoek. Nijntje wil sikkelcelziekte onder de aandacht brengen en in totaal 1 miljoen euro ophalen voor het Sikkelcelfonds. Want sikkelcelziekte is te pijnlijk om niet te kennen. 
 

Nijntje boekje en knuffels voor Sikkelcelfonds 

Speciaal voor het Sikkelcelfonds zijn er nijntje en nina knuffels en een boekje uitgebracht. Het kartonboekje nijntje en nina, beste vriendjes (5,95 euro) is een lief boekje over vriendschap. Nijntje en nina spelen graag samen en logeren vaak bij elkaar. Zelfs in hun dromen komen ze elkaar tegen! De knuffels nijntje met maan en nina met maan (9,95 euro per stuk) zijn een mooie aanvulling op het boekje over de twee vriendinnen. De knuffels hebben een sikkelvormige maan in hun handen: een symbolische verwijzing naar sikkelcelziekte. De opbrengst van de producten gaat naar onderzoek naar een genezing van sikkelcelziekte.
 
 

Meer over sikkelcelziekte

Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen, die normaal rond zijn, sikkelvormig oftewel gelijkend op een halve maan. Vandaar de naam sikkelcelziekte. Kenmerken van de ziekte zijn ernstige bloedarmoede, ondragelijke pijnaanvallen en een verhoogde kans op ernstige infecties. Na verloop van tijd beschadigen de organen in het lichaam onherstelbaar. 
 
Wereldwijd lijden ongeveer dertig miljoen mensen aan sikkelcelziekte. Ook in Nederland zijn er duizenden patiënten die een behandeling nodig hebben. Door stamceltransplantatie of gentherapie kunnen zij potentieel genezen. Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Helaas is sikkelcelziekte relatief onbekend, waardoor er niet genoeg middelen beschikbaar zijn voor het verrichten van het broodnodige, baanbrekende onderzoek.