30 maart 2020 om 10:34
2 minuten lezen

Minister spreekt ambassadeur over afgekeurde mondkapjes

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg heeft met de Chinese ambassadeur in Den Haag gesproken over de zending afgekeurde mondmaskers uit China. De kwaliteit van de 600.000 FFP2-maskers was onder de maat. Een deel van de mondkapjes was al verspreid en in gebruik in ziekenhuizen. Dit melden AD, Brabants Dagblad en ANP.

“Het ministerie ontving een eerste signaal dat bij inspectie de kwaliteit van deze zending niet voldeed aan de criteria”, aldus een woordvoerder van Volksgezondheid. Een deel was toen al aan ziekenhuizen geleverd, deze haalt het ministerie terug. De verspreiding is daarna direct gestopt. 700.000 andere maskers van dezelfde Chinese fabrikant voldeden wel aan alle eisen. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd.

Gesprek Van Rijn met Chinese ambassadeur

Het gesprek ging voornamelijk over de afgekeurde zending, aldus een woordvoerder van de bewindsman. Daarbij heeft Van Rijn het belang benadrukt dat medische middelen aan de kwaliteitseisen voldoen. China is een belangrijke partner in de strijd tegen het coronavirus, aldus de woordvoerder.

“Vandaag met Chinese ambassadeur Xu Hong @PRCAmbNL gesproken over de afgekeurde mondkapjes. Maar ook mijn dank uitgesproken aan China voor hun steun om het #coronavirus in NL te bestrijden. We werken samen om te zorgen dat alle beschermingsmiddelen aan de kwaliteitseisen voldoen”, twitterde de minister zondag.

De Chinese ambassadeur verklaarde op hetzelfde sociale medium “een goed gesprek” met Van Rijn te hebben gehad. Hij wacht op meer gedetailleerde informatie over de afgekeurde lading maskers en roept in een verklaring op de kwestie niet te politiseren. Hij hoopt dat “dit geïsoleerd incident” geen gevolgen zal hebben voor de gezamenlijke strijd van beide landen tegen het virus.

Slechte mondkapjes gebruikt in Bravis ziekenhuis

Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom heeft de betreffende mondkapjes enkele dagen gebruikt, laat een woordvoerder weten. Medewerkers van het ziekenhuis die klachten krijgen, krijgen een coronatest. Het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en het Amphia in Breda hebben de mondkapjes niet gebruikt. Het Amphia test mondkapjes voor gebruik eerst nog zelf en het Jeroen Bosch legde de mondkapjes opzij omdat er al signalen waren dat ze niet voldeden. Of er nog andere ziekenhuizen zijn die de mondkapjes wel gebruikt hebben, is niet bekend.

Productie mondkapjes

China is momenteel het enige land dat grote hoeveelheden mondmaskers kan leveren die gebruikt worden ter bescherming tegen het coronavirus. De vraag naar dit soort beschermende middelen is groot door de wereldwijde coronacrisis.

In de Tweede Kamer gaan stemmen op dat Nederland dergelijke essentiële producten zelf moet gaan produceren.
 
“We moeten snel mondkapjes zelf gaan produceren”, twitterde Lilian Marijnissen (SP). Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) laat de afgekeurde zending “het belang zien van eigen productie en niet afhankelijk blijven van China”.
 
Het ministerie heeft samen met ziekenhuizen, academische centra en leveranciers het Landelijk Consortium Hulpmiddelen opgericht. Dat koopt medische hulpmiddelen waaraan een tekort dreigt (zoals maskers) in, zonder winstoogmerk.
 
Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15
    • Dossier Corona

    OVV maakt zich zorgen over bezuinigingen op pandemieparaatheid

    18 december 2024 om 13:34