Oud-verzorger vervolgd in 11 insuline-zaken, instellingen onder toezicht IGJ
Het Openbaar Ministerie (OM) stelt definitief in elf zaken vervolging in tegen de medewerker van verzorgingshuizen in de regio Rotterdam die wordt verdacht van de zogeheten insulinemoorden. In vier van deze elf gevallen zijn de slachtoffers overleden. De officier van justitie maakte dat vrijdag bekend tijdens een zesde niet-inhoudelijke zitting in deze zaak.
Verdachte Rahiied A. (22) wordt ervan beschuldigd oudere patiënten zonder noodzaak insuline te hebben toegediend, waardoor ze ziek werden of overleden. Hem wordt moord dan wel poging tot moord ten laste gelegd. Begin december werd al bekend dat het OM in tien gevallen tot vervolging overgaat, waarin vier personen overleden en zes onwel of ziek werden. Twee zaken waren nog in onderzoek. In totaal zijn vier verdachte gevallen die het OM heeft onderzocht, geseponeerd.
Onderzoek van IGJ
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzoek gedaan naar de ‘insulinezaak’. IGJ onderzocht in deze zaak de kwaliteit en veiligheid van de zorg naar aanleiding van meldingen van zorginstellingen De Wetering (Humanitas), Riederborgh, Jasmijnhuis (Dagelijks Leven) en ‘t Huys te Hoecke (Zorgwaard).
Uit het calamiteitenonderzoek van de zorgaanbieders blijkt dat er, in de periode dat de insuline-incidenten plaatsvonden, bij elke zorgaanbieder meerdere tekortkomingen waren. Tijdens de inspectiebezoeken constateerde de inspectie dat alle zorgaanbieders lering hebben getrokken uit de insuline-incidenten. Dit waren tekortkomingen op het gebied van personeelsbeleid, deskundigheid van medewerkers en medicatieveiligheid. Meer specifiek ging het hierbij om het niet op orde hebben van randvoorwaardelijke zaken, zoals een aannamebeleid voor personeel, medicatiebeleid en het ontbreken van een veilige (meld)cultuur.
Verbetertrajecten
Tijdens de inspectiebezoeken constateerde de inspectie dat alle zorgaanbieders lering hebben getrokken uit de insuline-incidenten. Zij toonden aan dat zij maatregelen hadden getroffen op de meeste tekortkomingen. Op een aantal aspecten moeten zorgaanbieders nog maatregelen treffen van de inspectie. De inspectie volgt de verbetertrajecten bij de onderzochte zorgaanbieders. Zij zal vanaf medio 2019 in haar reguliere toezicht de verbeteringen toetsen.
Door: Nationale Zorggids